UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії серед металобрухту знайшли унікальний меч залізної доби

Меч датували V - IV століттям до нашої ери.

Вчені з Новосибірського державного університету описали унікальний меч залізної доби, знайдений у Красноярському краї. Як відзначають автори в анотації до статті, меч виявили в одному з пунктів збору металобрухту, яким чином він потрапив туди, невідомо.

Відзначається, що меч погано зберігся, на ньому помітні сліди корозії і відшарування металу. Разом з тим, помітно, що лезо і рукоять викувані з одного шматка металу. У меча був широкий прямий клинок і плоска рукоять, його загальна довжина становила 59,5 сантиметрів. Ширина виробу - близько семи сантиметрів, а товщина - чотири міліметри.

За словами вчених, меч можна датувати V - IV століттями до нашої ери. Якщо це датування вірне, тоді меч був предметом імпорту, оскільки нічого подібного в той час у Мінусинській улоговині не виготовляються. Залізні мечі в той час могли бути виготовлені тільки в серйозних центрах металургії.

Існує і інше датування - III-II століття до нашої ери. В цей час починається масове виробництво зброї і знарядь праці з низьковуглецевої сталі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли у Франції настінні фрески I століття до нашої ери

Раніше археологи знайшли в Мексиці проломлений обсидіановим ножем череп дитини. Останки знайшли в зоні древнього міста Тлателолько.