UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії назвали причину загибелі групи Дятлова

На думку прокуратури РФ, група загинула через лавину.

Генеральна прокуратура РФ назвала причиною загибелі туристичної групи під керівництвом Ігоря Дятлова в 1959 році лавину. Про це свідчать результати перевірки кримінальної справи, яку було порушено за фактом загибелі групи, повідомляє «Медуза».

«Версія про лавину знайшла своє повне підтвердження, але причиною загибелі є не тільки вона», - повідомив заступник голови управління Генпрокуратури в Уральському федеральному окрузі Андрій Кур'яков.

За його словами, після сходу лавини альпіністи через розрізи в наметі покинули його. Вони відійшли на 50 метрів до кам'яного пасма, який стримував лавину, але не змогли повернутися назад. Туристи спустилися нижче, розвели багаття і знову спробували знайти намет, але замерзли при температурі 40-45 градусів Цельсія.

«Це була героїчна боротьба. Не було паніки. Але шансів врятуватися у даних обставинах у них не було», - сказав Кур'яков.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Імовірно, загибель групи Дятлова сталася в ніч на 2 лютого 1959 року на горі Холатчахль на Уралі. Всього в поході брало участь дев'ять осіб, всі загинули. Шестеро туристів померли від переохолодження, у ще трьох знайшли переломи. Розслідування загибелі групи Дятлова велося в лютому-травні 1959 року.

Смерть туристів викликала суспільний резонанс, з'явилося безліч конспірологічних теорій. Існувало близько 75 версій загибелі групи Дятлова, у кожної з яких були як прихильники, так і критики.