UA / RU
Підтримати ZN.ua

У риби віком 380 мільйонів років знайшли пальці

Пальці у хребетних розвинулися до того, як вони покинули море.

Вчені виявили в Національному парку Мігуаша в Канаді, останки риби, яка належить до виду Elpistostege watsoni. Як повідомляє "Популярная механика", останки риби вказали на те, що пальці у хребетних розвинулися ще до того, як вони вийшли на сушу.

Знайдені останки були розбиті на 22 частини. Дослідники вказують на те, що це найбільш повний скелет Elpistostege watsoni. У довжину знайдена особина досягала 1,57 метра.

Дані риби мешкали на Землі 380 мільйонів років тому, приблизно за 150 мільйонів років до того, як на планеті з'явилися перші динозаври. На той момент на суші не мешкали ніякі хребетні тварини, тільки безхребетні, наприклад, скорпіони і мокриці.

Вчені вивчили нові останки E. watsoni за допомогою комп'ютерної томографії; проаналізувавши знімки, вчені особливо зацікавилися грудними плавниками стародавньої риби. Дані плавники містили структури, що передують пальцям та рукам хребетних, в тому числі плечам, передпліччю, кисті і пальцям. Як вказують дослідники, фаланги, виявлені в плавці E. watsoni, нагадують кістки пальців більшості тварин. (У E. watsoni було п'ять пальців, два з яких мали по дві фаланги, а три - по одній. У людини ж, наприклад, пальці складаються з двох або трьох фаланг).

Вчені стверджують, що їхнє відкриття демонструє, що основа руки хребетних, імовірно, виникла всередині плавця цих риб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Нанкинського інституту геології і палеонтології виявили в зразках бурштина, знайдених на півночі М'янми, дивну істоту, що нагадує павука з довгим хвостом.