UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пакистані виявили один із найдавніших буддійських храмів

Вважається, що храм збудували у середині ІІ століття до нашої ери.

Археологи виявили в долині Сват на півночі Пакистану стародавній храм, який належить до раннього буддизму, повідомляє Science alert. Наголошується, що долина є частиною стародавнього регіону Гандхара, який був завойований Олександром Македонським і породив змішання буддизму та грецького мистецтва.

На думку археологів, храм збудували в середині ІІ століття. Ймовірно, його побудували над більш раннім буддистським храмом, який датувався ІІІ століттям до нашої ери. Це означає, що люди повинні були побудувати старіший храм протягом кількох сотень років після смерті засновника буддизму Сіддгартхи Гаутами, який жив на території нинішньої північної Індії та Непалу приблизно між 563 р. до н.е. та 483 р. до н.е.

Читайте також: Археологи заявили про виявлення руїн легендарного храму Геракла

Храмовий комплекс, який кілька разів перебудовувався і реконструювався, також включав ступу меншого розміру, келлю або приміщення для ченців, сходи, подіум монументального стовпа або колони, вестибюль і двір загального користування, який виходив на давню дорогу.

Точну дату зведення храму встановлять за допомогою радіовуглецевого датування, але вже зрозуміло, що це один із найдавніших буддійських храмів, колись виявлених у регіоні Гандхара.

Італійські археологи розпочали розкопки в Барікоті у 1984 році. Їхньою метою було збереження важливої археологічної частини міста. Для цього вчені орендували ділянку землі та вели на ній розкопки.

Храм розташовувався біля стародавньої дороги, яка вела до головного буддійського пам'ятника міста – ступи завширшки 65 метрів, яку знайшли кілька років тому. Крім храму, дослідники також знайшли у цьому регіоні 2000 артефактів, у тому числі монети, печатки, глиняний посуд та статуї, на деякі з яких були нанесені написи, які можна використовувати для датування.

Барікот згадується як Базіра або Бейра в джерелах часів Олександра Македонського, який завоював регіон Гандхара у 327 році до нашої ери. Його назва означала «місто Ваджри», за ім'ям стародавнього царя, який згадується в Махабхараті – епічній поемі, яка, як вважається, оповідає про події восьмого чи дев'ятого століття до нашої ери.

Олександр помер у 323 році до нашої ери, ймовірно, від малярії, але можливо, що в результаті отруєння. Після смерті полководця його генерали поділили завойовані території. Регіоном Бактрії на північ від Гандхари почали правити царі грецького походження, тоді як Гандхара тимчасово повернулася до правління корінних індійців під владою Імперії Маур'їв.

Буддисти вже були присутні в Гадхарі за часів Менандри I, нащадка грецьких царів Бактрії, який заснував Індо-грецьке царство приблизно 165 р. до н. е. Водночас, можливо, що цю релігію сповідувала лише еліта регіону.

Пізніше релігія набула значно більшого поширення і Сват став релігійним центром, який відігравав особливу роль за часів Кушанської імперії, у 30-400 роках нашої ери. Тоді Гандхара стала відома як центр греко-буддистського мистецтва, яке зображало буддійські об'єкти у техніках, властивих грецькому мистецтву.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше морські археологи Управління старовин Ізраїлю виявили на дні Середземного моря поряд із стародавнім містом Кесарією сліди двох затонулих кораблів. Аварії корабля відбулися в різний час, але практично на одному місці.