UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині знайшли «абсолютно видатний» малюнок на камені

Ймовірно, він зображує єпископом, який приніс християнство в регіон.

Малюнок був виготовлений у XII столітті

Малюнок був виготовлений у XII столітті

Чоловік, який займається будівництвом будинку в Німеччині, виявив рідкісний камінь із різьбленням XII століття. Ймовірно, на ньому зображено єпископа, який відвідав цей регіон 800 років тому, повідомляє Live Science.

Як заявив Детлеф Янцен, головний археолог Мекленбург-Передній Померанії, землі, де було зроблено знахідку, це справжня сенсація, оскільки в цьому регіоні відомо лише 20 інших каменів із зображеннями. Такі камені відомі як bildstein, їх знаходять уздовж узбережжя Балтійського моря в деяких частинах сучасних Німеччини та Польщі.

Читайте також: Сюрприз під водами Нілу: археологи зробили несподіване відкриття

Знайдений камінь може зображати Отто Бамбергського (жив з 1060 по 1139 рік), єпископа, який служив королівській сім'ї, і місіонера, який прагнув навернути людей у віру в Померані, яка зараз є частиною Німеччини та Польщі.

«Незалежно від того, зображений на bildstein Отто чи ні: це абсолютно видатна знахідка, яка повертає нас до того часу, коли християнська релігія вперше прийшла до Померанії, принесена Отто, який водночас прославився своїми успіхами у переговорах про мир між польським герцогом та померанською знаттю», - розповів Янтцен.

Камінь був знайдений у серпні, коли Петер Віттенберг, домовласник з села Клоцов, почав переміщувати ґрунт біля свого будинку, щоб дістатися його фундаменту. Він знайшов валун довжиною метр прямо під поверхнею землі, і зрозумів, що це щось особливе, коли помітив на ньому різьблення.

На основі декору та символів різьблення по граніту команда датувала його XII століттям. На ньому зображена «пряма людина, одягнена у свого роду шапку, шаль, коротку мантію і, можливо, взуття», — сказав Янтцен.

«У правій руці людина тримає щось схоже на прапор. Обличчя не зображено докладно, але очі чітко видно, і, можливо, з-під шапки стирчить волосся», - додав він.

За словами Янцена, видатною деталлю є також різьблений хрест на «кінці шалі, що вільно звисає», оскільки це єдиний відомий малюнок на камені з хрестом. Можливо, шаль і хрест — це паліум, релігійний одяг, який носили папи, архієпископи та дуже почесні єпископи.

Раніше археологи заявили про те, що їм вдалося пов'язати легенди про Мерліна - чарівника, пов'язаного з королем Артуром, - з реальними історичними місцями.