UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нідерландах знайшли «дуже-дуже рідкісний» середньовічний скарб

Вік скарбу оцінюється у 800 років.

Нідерландський історик та археолог-аматор Лоренцо Рюйтер за допомогою металошукача виявив середньовічний скарб, що складається з золотих та срібних предметів. Як повідомляє Live Science, скарб закопали близько 800 років тому, можливо, під час війни.

Скарб включає чотири підвіски для вух, дві смужки сусального золота і 39 срібних монет. Рюйтер знайшов його ще у 2021 році у маленькому північному містечку Хугвуд у регіоні Західна Фрісландія. Археологи з Нідерландського національного музею старожитностей датували його Середньовіччям. Експерти вважали, що прикраси належали впливовій та багатій середньовічній особистості.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті незвичайну статую сфінкса

«Золоті прикраси, подібні до цих, належали лише вищим соціальним класам, тому вони могли належати комусь з великим багатством і владою, можливо, навіть графині Голландії», — заявив Рюйтер.

Чекані срібні монети належали до різних стилів. Деякі їх було викарбувано на початку XIII століття, на інших виявили знаки Священної Римської імперії. Наймолодша монета датується 1240-ми роками, що збігається з періодом війни, що може пояснити, чому власник закопав скарб.

Фахівці все ще вивчають золоті вироби, щоб визначити, коли вони були виготовлені. Гравюри на них типові для регіону Фрісландія.

«Ми маємо справу з предметами, які належали людям з найвищих верств суспільства, можливо, королям чи графам. На жаль, ми поняття не маємо, скільки вони коштували, бо нам нема з чим їх порівнювати — ми також не знаємо, чи мали вони якусь символічну цінність. Важко сказати, скільки з цих об'єктів було в той час, тому що золото було матеріалом, що зазнавав високого ступеня переробки, і все, що не було поховано, буде переплавлено багато разів», - заявила Аннемаріке Віллемсен, куратор середньовічних колекцій у Нідерландському національному музеї старожитностей.

Раніше археологи виявили у Великій Британії намисто з золота та дорогоцінного каміння віком 1300 років. Дослідники вважають, що його знайшли на місці гробниці впливової жінки, яка, ймовірно, була ранньохристиянським лідером.