UA / RU
Підтримати ZN.ua

У небі над Францією вибухнув метровий метеороїд

Астрономи відкрили його за кілька годин до падіння.

У ніч з 12 на 13 лютого в небі над Францією промайнула яскрава «вогненна куля», спалах від якої можна побачити навіть в Англії. Як свідчать дані Європейського космічного агентства (ESA), це був метеороїд Sar 2667 діаметр якого становить приблизно один метр.

Вчені зазначили, що подія майже точно збіглася з 10 роковинами падіння Челябінського метеорита, який впав на території Росії 15 лютого 2023 року.

Читайте також: Телескоп "Джеймс Вебб" виявив невеликий астероїд

Sar 2667 виявив угорський астроном Кріштіан Сарнецький за кілька годин до його входження в атмосферу Землі. Як зазначає ESA, це лише сьоме в історії, коли падіння астероїда вдалося передбачити заздалегідь, завдяки чому астрономам вдалося зняти цю подію.

Астероїд розпався на частини під час проходження через атмосферу, його фрагменти впали до Ла-Маншу, тому внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Разом з тим через свої невеликі розміри астероїд не відносили до розряду потенційно небезпечних.

Раніше вчені заявили про те, що найближчим часом із Землею зблизиться одразу п'ять астероїдів. Один із них – гігантський космічний камінь діаметром 700 метрів.