UA / RU
Підтримати ZN.ua

У м'язах пацієнтів із затяжним ковідом знайшли причини нездужання після спортзалу

Одна з причин пов'язана з порушенням роботи мітохондрій.

Багато людей із затяжною формою ковіда відчувають втому, нездужання та біль протягом тривалого часу після спортивних тренувань. Згідно з результатами дослідження, проведеного нідерландськими вченими, до цього призводить серйозне пошкодження м'язів, проблеми з мітохондріями та наявність мікротромбів в організмі, передає The Guardian.

У дослідженні взяли участь 25 пацієнтів із затяжним ковідом, які повідомили, що відчувають нездужання після фізичних навантажень, та 21 особа, яка раніше повністю одужала від ковіда. Жодного з учасників не госпіталізували з цією хворобою, всі вони були здорові до зараження коронавірусом і перебували у працездатному віці.

Кожен учасник провів близько 10-15 хвилин на велотренажері, а зразки крові та біопсії скелетних м'язів були взяті за тиждень до та наступного дня після виконання завдання.

Незважаючи на значні відмінності між пацієнтами, у середньому люди із затяжним ковідом мали нижчу фізичну працездатність, ніж здорові учасники.

Коли дослідники проаналізували біопсії, взяті перед тренуванням, вони виявили, що у пацієнтів із затяжним ковідом у м'язах більше білих волокон, ніж у людей, що одужали. У цих волокнах менше структур, що виробляють енергію, відомих як мітохондрії, і менше капілярів.

Читайте також: У лам знайшли антитіла, які можуть допомогти людям у боротьбі з вірусами

Порівняння біопсій, взятих до і після їзди на велотренажері, показало, що у піддослідних із тривалим Covid після тренування погіршилася функція мітохондрій, було набагато більше пошкоджень тканин та ознак того, що організм намагається їх відновити. За словами авторів дослідження, це може пояснити, наприклад, м'язовий біль, якого пацієнти із затяжним ковідом зазнають після тренування, а також свідчить про те, що їм не слід виконувати інтенсивні фізичні вправи.

Також у людей із затяжним ковідом у скелетних м'язах було більше згустків білка амілоїда, хоча не було жодних доказів того, що ці “мікрозгустки” блокують кровоносні судини, як раніше передбачали деякі дослідники.

Професор Бетті Раман з Оксфордського університету, яка не брала участі у дослідженні, сказала, що її власні дослідження дозволяють припустити, що мітохондріальна дисфункція може відігравати роль у втомі, яку відчувають деякі люди із затяжним ковідом. Тобто лікування, спрямоване на оздоровлення мітохондрій, може бути корисним. При цьому інші фактори, такі як постійне запалення, також можуть відігравати певну роль.

Раніше вчені з'ясували, що симптоми коронавірусу здатні полегшити деякі пробіотики.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!