UA / RU
Підтримати ZN.ua

У мережі пишуть, що від Сонця відколовся шматок: що сталося насправді

З поверхні зірки вирвалася довга нитка плазми.

Кілька днів тому в мережі з'явилося кілька новин з гучними заголовками, що лякають. У них говорилося про те, що від Сонця відколовся шматок, на ньому з'явився жахливий вихор або про те, що наша зірка взагалі розпалася на частини. А також стверджувалося, що ці зміни помітили телескоп "Джеймс Вебб". На щастя, це все неправда, проте, щось примітне на Сонці все ж таки сталося, пише Forbes.

Видання зазначає, що "Джеймс Вебб" ніколи не був направлений на Сонце. В основі всіх «новин» лежить твіт астронома Таміти Сков, яка займається відстеженням космічної погоди.

Читайте також: Спалах на Сонці призвів до проблем на Землі

2 лютого вона написала: «Поговоримо про Полярний вихор! Матеріал північного протуберанця щойно відокремився від основної нитки і тепер циркулює у масивному полярному вихорі навколо північного полюса нашої зірки. Значення розуміння динаміки атмосфери Сонця вище 55° тут неможливо переоцінити». До повідомлення Сков додала відео з нашою зіркою, яке записала Обсерваторія сонячної динаміки.

Цей твіт став вірусним і став основою гучних заголовків. Але що сталося? Звичайний сонячний протуберанець «застали» за чимось незвичайним. Протуберанці – це петлі електрично зарядженого газу (плазми), які викидає Сонце. Їх можна побачити неозброєним оком під час повної фази сонячного затемнення.

2 лютого протуберанець «відірвався», а потім почав крутитися над північним полюсом Сонця. Ніяка частина нашої зірки не відірвалася, протуберанці є цілком звичайним явищем. Але те, що цей закрутився навколо полярної області Сонця, робить його незвичайним.

За словами Скотта Макінтоша з Національного центру атмосферних досліджень у Боулдері, штат Колорадо, США, подібні протуберанці з'являються кожні 11 років на Сонці. Пізніше сама Таміта Сков заявила, що про полярний вихор на Сонці йдеться у багатьох ЗМІ, але вона закликала не вірити повідомленням про те, що від Сонця щось відкололося.

Нагадаємо, нещодавно на Сонці сталося 16 спалахів за два дні. Їхнім джерелом стала пляма AR3165.