UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Львові вперше провели операції на серці крізь невеликий розріз між ребрами

Операції провели спільно з хірургами з Польщі.

Медики з Центру серця і судин Лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова вперше провели операції на мітральному клапані крізь п'ятисантиметровий розріз між ребрами. Як повідомляється на сторінці лікарні на Facebook, операції, які дозволили врятувати два життя, провели спільно з польськими колегами.

Операції провели двом пацієнтам - 38-річному чоловікові та 64-річній жінці. У обох були проблеми з мітральним клапаном і, як наслідок, прискорене серцебиття, задишка, набряки ніг.

Жінці замінили уражені хворобою елементи клапана штучним, який забезпечив правильний односторонній рух крові крізь себе. Чоловікові «відремонтували» пошкоджені елементи в структурі клапана, відновивши його правильну функцію. Для цього пришили неохорди - штучні хорди, спеціально сформовані хірургами, і стабілізували клапани звужуючими кільцями.

Операції, які провели в лікарні, були малотравматичними і сприяють швидшому одужанню. До активного життя пацієнти зможуть повернутися через дві-три тижні замість звичних двох-трьох місяців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Києві вперше провели хірургічну операцію із застосуванням технології змішаної реальності

Нагадаємо, в березні робот-хірург Da Vinci вперше прооперував дитину Клінічної лікарні міста Львова. 13-річній дівчинці зробили операцію без єдиного розрізу.