UA / RU
Підтримати ZN.ua

У лабораторії алхіміка епохи Відродження знайшли несподіваний елемент

Серед іншого, дослідники виявили сліди вольфраму.

У лабораторії Тихо Браге знайшли вольфрам

У лабораторії Тихо Браге знайшли вольфрам

Вчені з Університету Південної Данії та Національного музею Данії здійснили аналіз лабораторії знаменитого астронома епохи Відродження XVII століття Тихо Браге. Коли не вивчав зірки, займався вивченням складу матерії Землі. Тепер дослідники вивчили скляні та керамічні уламки, які були знайдені в його лабораторії 35 років тому, та змогли з'ясувати, до чого приводили його алхімічні досліди, повідомляє Science Alert.

На чотирьох із п'яти уламків було виявлено підвищені рівні кількох мікроелементів: нікелю, міді, цинку, олова, сурми, вольфраму, золота, ртуті та свинцю. Ці елементи алхіміки часто використовували в лікуванні хвороб, не став винятком і Браге.

Читайте також: У серці стародавнього вулкана в Норвегії знайшли величезне родовище рідкісних елементів

«Найбільш інтригуюче - це елементи, виявлені у більш високих концентраціях, ніж очікувалося, - що вказує на збагачення і дає уявлення про речовини, які використовувалися в алхімічній лабораторії Тихо Браге», - заявив фізик і хімік Кааре Лунд Расмуссен з Університету Південної Данії.

Але найдивовижнішим відкриттям є виявлення вольфраму. Він був ідентифікований як елемент лише у 1781 році, тому дивно, що він опинився у лабораторії XVII століття. Можливо, його вдалося випадково відокремити від мінералу, а сам Браге не розумів унікальної природи цього елемента. Але можливо також, що він ґрунтувався на роботі німецького мінеролога Георгіуса Агріколи, який зробив перші кроки щодо ідентифікації вольфраму в олов'яній руді.

«Можливо, Тихо Браге чув про це і таким чином знав про існування вольфраму. Але це не те, в чому ми впевнені чи можемо сказати на основі проведених аналізів. Це лише можливе теоретичне пояснення того, що вольфрам був виявлений у зразках», — заявив Кааре Лунд Расмуссен.

Браге жив у епоху, коли обмін експериментальними знаннями ще не був нормою, особливо у сфері алхімії. Вчений ділився ними лише з вибраним колом людей. Водночас відомо, що він працював над ліками проти таких хвороб, як чума, сифіліс, проказа та лихоманка.

Як і багато його сучасників, Браге вірив у відповідність небес, Землі та людського тіла – так, наприклад, Сонце, золото та серце мали спільні риси. Аналіз останків вченого показав, що той приймав золото як ліки.

Раніше вчені вивчили зразки місячної породи, доставлені на Землю апаратом «Чан'е-5», і знайшли в них два нові мінерали, що складаються з титану та кисню. Це сьомий та восьмий місячні мінерали, які ніколи не зустрічалися на Землі.