UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Хорватії створили робота, який може працювати в екстремальних умовах

Броньована машина призначена для радіаційної, хімічної та біологічної розвідки. 

Хорватська компанія DOK-ING презентувала свого наземного, безпілотного робота Komodo, повідомляє N+1. Цю машину можна використовувати у найекстремальніших умовах. Робот виживе у радіаційному та хімічному середовищі. Окрім цього, він може нормально функціонувати при високих температурах, при повному задимленні та під час відсутності кисню. 

Вага Komodo - 17 тонн. Він оснащений гібридною силовою установкою з дизель-генератором, електродвигунами та комплектом акумуляторних батарей, завдяки яким робот може працювати при високих температурах і без кисню. Він може розганятися до 30 кілометрів на годину, а також визначати перешкоди на своєму шляху та об'їжджати їх. 

Для того, аби переміщати певний вантаж, у Komodo є спеціальний маніпулятор, що кріпиться позаду машини, який може підіймати вантаж до 900 кілограмів. А спереду є спеціальний бульдозерний ніж та щит, який підіймає до двох тонн. Окрім цього, він здатний переміщати перешкоди, вага яких до десяти тонн.

Якщо використовувати такого робота в армії, то його можна відправляти не лише у розвідку, а й у точки бойових дій. Зазвичай у місця, де застосовувалася зброя масового ураження або на місце катастрофи на розвідку відправляють кількох бійців у спеціальних костюмах, засобах індивідуального захисту та з обладнанням, що реєструє кількість шкідливих викидів.  Але роботи можуть дуже прискорити цей процес і знизити ризик впливу зовнішніх факторів на людський організм. 

Читайте також: У Китаї створили робота-пса, який може замінити "друга людини"

Нагадаємо, що американський робот-океанограф успішно проплив 4,2 тисячі кілометрів. Він знаходився у відкритому океані 28 днів, і за цей час відсканував майже 11,8 тисяч квадратних кілометрів океанського дна.