UA / RU
Підтримати ZN.ua

У камбоджійському комплексі Ангкор-Ват виявлена масивна будівля

Комплекс був побудований у ХІІ столітті.

Австралійські археологи виявили, що храмовий комплекс Агкор-Ват у Камбоджі є набагато більшим, ніж вважалося до цього. Вчені виявили масивний будинок з південної сторони комплексу і дерев'яні укріплення, які, імовірно, були побудовані в більш пізній час. Про знахідку повідомляється на сайті Сіднейського університету.

Для досліджень вчені використовували технологію лазерного сканування з повітря і проводили окремі точкові розкопки. Головною знахідкою виявилася масивна будівля в південній частині комплексу.

За словами професора Флетчера департаменту археології Сіднейського університету, "ця структура розмірами 1500 на 600 метрів - найбільш яскраве відкриття в Ангкор-Ват до теперішнього часу. Призначення споруди невідомо, і досі подібні споруди в Ангкорі не зустрічалися".

Крім того, дослідники виявили, що під час будівництва головного храму комплексу були побудовані вежі, які були зруйновані незабаром після його закінчення. На думку вчених, вежі могли використовуватися в якості храмів під час будівництва комплексу.

Ще однією знахідкою археологів стали фортифікаційні дерев'яні споруди. Вчені вважають, що споруди були побудовані або в період між 1297 і 1585 роками, поряд з іншими укріпленнями, або між 1585 і 1630 роками, в період, коли робилися останні спроби захистити Ангкор від впливу сусіднього царства Аюттхая.

У IX - XVI століттях Ангкор був столицею могутньої Кхмерської імперії, що знаходилася на території сучасної Камбоджі, В'єтнаму, Таїланду і Лаосу. Дослідники вважають Ангкор найбільшої доіндустріальною міською агломерацією у світі.

Раніше повідомлялося про те, що археологи виявили тунель в піраміді ацтеків Уїцилопочтлі, яка розташовується в стародавньому місті Теночтитлан на території сучасного Мехіко. Тунель веде до двох закритих камерах, які розташовуються на центральній площадці округлої форми.