UA / RU
Підтримати ZN.ua

У єгипетських казармах віком 3200 років знайшли меч із написом «Рамсес II»

Ймовірно, казарми побудували через загрозу з боку Лівії.

На меч було нанесено ім'я Рамсеса ІІ

На меч було нанесено ім'я Рамсеса ІІ

Археологи виявили в Єгипті останки військових казарм віком 3200 років, в яких збереглося багато давніх артефактів. Один із них – меч із ієрогліфами, які позначали ім'я Рамсеса II, повідомляє Live Science.

У споруді також було виявлено низку комор, які використовувалися для зберігання зерна, та печей для випічки. Крім того, вчені знайшли останки глиняного посуду з кістками тварин, включаючи рибу. Було знайдено також численні поховання корів.

Читайте також: Сюрприз під водами Нілу: археологи зробили несподіване відкриття

Корови у Стародавньому Єгипті символізували «силу, достаток і процвітання, оскільки корови шанувалися як небесні божества», — йдеться у перекладеній заяві єгипетського Міністерства туризму та старожитностей. Водночас, археолог Міністерства та керівник розкопок Ахмед Ель-Харадлі вважає, що в даному випадку корови використовувалися для їжі. Він зазначив, що кістки корови знайшли в силосній зоні біля печі, «що підтверджує, що вони, ймовірно, були розділені на частини, а потім зберігалися в силосах після сушіння».

Археологам також вдалося знайти залишки зброї, у тому числі бронзовий кинжал з ім'ям Рамсеса II (правив близько 1279-1213 рр. до н.е.). Меч виявили в невеликій кімнаті в казармі, неподалік місця, куди, потенційно, міг пробратися ворог. За словами Ель-Харадлі, це вказує на те, що меч використовувався у бою, а не як прикраса.

Археологи також знайшли два вапнякові блоки в записах. На одному з них згадується Рамсес II, а на другому – ім'я чиновника на ім'я «Бей».

Стародавні єгиптяни розмістили казарми вздовж військової дороги на північному заході дельти Нілу. За словами археологів, розташування казарм дозволяло б військам протистояти нападникам, які прибували до дельти Нілу із західної пустелі чи з боку Середземного моря.

"Це важливе відкриття для розуміння стратегії і особливо логістики єгипетської армії при Рамсесі II", - заявив Пітер Бранд, професор історії та директор проекту Великого гіпостильного залу Карнака в Університеті Мемфіса в Теннессі, який не брав участі в розкопках. Він додав, що на північному заході Єгипту було знайдено й інші військові об'єкти, збудовані Рамсесом II, наприклад, форти, але вони не так добре збереглися, як цей.

За словами Бранда, виявлення зброї вказує на те, що це місце було добре озброєне, більш того, можливо, тут вироблялася зброя. Бронзовий меч, «ймовірно, був подарований високопоставленому офіцеру як королівську нагороду». А «ім'я та титули короля, вигравірувані на ньому, підвищували престиж його власника та «рекламували» багатство, владу та щедрість [короля]».

Раніше археологи, які проводять розкопки на археологічному об'єкті Телль-ель-Фараїн у єгипетській провінції Кафр-ель-Шейх у Єгипті, виявили давню обсерваторію. Це місто було церемоніальним центром, присвяченим богині Уаджет, покровительці та захисниці Єгипту.