UA / RU
Підтримати ZN.ua

У хворих на Альцгеймер літніх людей знайдені нові нервові клітини

Ріст і дозрівання нейронів продовжується навіть при нейродегенеративному захворюванні.

Вчені з Іллінойського університету в Чикаго вивчили зразки мозку померлих літніх людей і виявили нові нервові клітини навіть у тих з них, хто досяг 99-річного віку. Більш того, нові нейрони були знайдені навіть у тих, хто страждав від нейродегенеративних захворювань, наприклад, хвороби Альцгеймера, повідомляє Naked science.

Раніше існувало уявлення про те, що мозок закінчує рости в юнацтві і не здатний вирощувати нові нервові клітини замість старих. Більш пізні дослідження спростували цю думку, разом з тим, нейрогенез в літньому віці може бути недооцінений.

У ході нового дослідження вчені виявили досить багато і нервових стовбурових клітин, і молодих зростаючих нейронів у гіпокампі у людей дуже похилого віку, в тому числі у тих, кому був поставлений діагноз "хвороба Альцгеймера".

Дослідники вивчили посмертні зразки тканин у людей у віці від 79 до 99 років. Зразки забарвлювалися так, щоб виділити молоді нейрони і стовбурові клітини. Вченим вдалося нарахувати в середньому близько дві тисячі стовбурових клітин і близько 150 тисяч молодих нейронів на мозок; у хворих Альцгеймером це число було нижчим.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.