UA / RU
Підтримати ZN.ua

У гробниці під храмом Хатшепсут знайшли колекцію ритуальних предметів

Усипальниця була збудована приблизно за 500 років до зведення самого храму.

Археологи з Центру середземноморської археології Варшавського університету розчистили одну з недосліджених скельних гробниць у ущелині Дейр ель-Бахрі біля Фіванського некрополя. У гробниці під храмом Хатшепсут вони виявили сотні артефактів, повідомляє N+1.

Ущелина Дейр ель-Бахрі на західному березі Нілу - одна з найдавніших частин великого Фіванського некрополя. Перша монументальна споруда з'явилася тут наприкінці ХХІ століття до н.е., в епоху правління Ментухотепа II. Цей фіванський правитель XI династії, який об'єднав Єгипет після кризи та розпаду в Першому перехідному періоді, вважається засновником нової епохи розквіту - Середнього царства, що проіснувало з другої половини XXI до першої половини XVIII століття до нашої ери.

Найдавніші пам'ятники Дейр ель-Бахрі було виявлено у середині ХІХ століття. У 1903-1907 роках розкопки вів швейцарський археолог Едуард Навіль, у 1920-х роках пам'ятники початку Середнього царства досліджувала американська експедиція Метрополітен-музею, а з 1967 по 1971 рік – вчені з Німецького археологічного інституту. Але деякі гробниці залишаються невивченими досі.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті «загублений» храм бога сонця віком 4500 років

Одну з таких гробниць розчистили вчені. Дослідники польської місії працюють у Дейр ель-Бахрі вже 60 років і займаються документуванням та реконструкцією храмового комплексу Хатшепсут, у тому числі каплиці Хатхор. Щоб захистити цю споруду від можливого обвалення, археологи спустилися в частково перекриту каплицею скельну гробницю. Про її існування відомо завдяки розвідкам Навіля, але всередині гробниці розкопки ще не проводилися: її довгий (понад 15 метрів) коридор і поховальна камера виявилися завалені нагромадженнями щебеню. Гробниця була збудована за 500 років до зведення храму.

Розпочавши розчищення, вчені одразу зробили кілька відкриттів і змогли розділити предмети, перемішані з будівельним сміттям, на дві групи. У першу увійшло поховальне начиння часів ХІ династії, воно становило меншу частину колекції артефактів, оскільки гробницю розорили ще в давнину. Серед знахідок був фрагмент дерев'яної статуетки висотою близько 12 сантиметрів, яка зображала чоловіка у короткій перуці, який був похований тут близько чотирьох тисяч років тому.

Друга група являла артефакти, які належали до періоду правління Хатшепсут. Більшість із них – черепки керамічних посудин із розписом рослинними мотивами, які символізували відродження до вічного життя. Тут були також глиняні фігурки корів і кілька десятків статуеток, які зображували богиню Хатхор. Всі ці артефакти були дарами, принесеними обітницею в святилище божества.

Вчені вважають, що у стародавній гробниці влаштували схованку: підношення перенесли сюди, коли у каплиці Хатхор не залишилося місця. Археологи вже розкопували подібні схованки біля входу на територію храму Хатшепсут, а найвідоміша і найбагатша цінними знахідками схованка (вона містила понад 700 статуй, 17000 бронзових виробів та інші предмети) було знайдено на іншому березі Нілу, в Карнакському комплексі.

За словами археологів, серед уламків будівельного сміття у гробниці виявилися блоки зі скельного святилища Амона-Ра – головної частини заупокійного храму цариці. Як вони тут опинились, дослідники сказати не можуть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше археологи розкопали у некрополі Саккара в Єгипті гробницю вельможі XIII століття до нашої ери на ім'я Птах-ем-Уйя. За фараона Рамсеса ІІ він обіймав посаду царського скарбника. Усипальницю знайшли ще у ХІХ столітті, але пізніше її занесло піском і вона була загублена.