UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Греції знайшли древню мозаїку з сатирами

Мозаїка зображує двох оголених чоловіків з хвостами, які танцюють під музику.

Вік мозаїки оцінюється у 2600 років

Вік мозаїки оцінюється у 2600 років

Будівельники виявили у Греції приголомшливу підлогову мозаїку, яка зображала двох сатирів. Її вік оцінюється у 2600 років, повідомляє Live Science.

Колись підлога була частиною будівлі в Еретрії, місті на острові Евбея, де розташовувалося давньогрецьке поселення.

Читайте також: В Іспанії виявили «виняткову» мозаїку із зображенням горгони Медузи

Вчені вважають, що будівля датується пізнім класичним періодом або серединою четвертого століття до нашої ери. Мозаїчна підлога схожа на ту, яка була знайдена в сусідній споруді, відомій як Будинок мозаїк.

Мозаїка чудово збереглася і була зроблена з гальки різних кольорів. Її ширина складає 1,3 метри. Мозаїка показує двох чоловіків-сатирів із хвостами, рогами та загостреними вухами. Молодший із них грає на подвійній флейті, а старший – танцює під музику.

У грецькій міфології сатири були істотами, пов'язаними з Діонісом - богом родючості, вина, задоволень і «ритуального божевілля».

Вчені також виявили в кімнаті «підняту вапнякову підлогу», яка йшла вздовж трьох стін. На думку дослідників, кімнатою користувалися переважно чоловіки, вона могла бути місцем для проведення святкових зборів або бенкетів, подібних до того, що зображено на мозаїці.

До кінця класичного періоду розкішні приватні будинки стали більш поширеними в Еретрії. Потрібні подальші розкопки, але вчені вважають, що цей будинок мав внутрішній двір, схожий на інші будинки в цьому поселенні.

Раніше археологи виявили в Римі банкетний зал, прикрашений яскравою мозаїкою. Він був частиною аристократичного будинку, збудованого близько 2300 років тому на Палатинському пагорбі.