UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гарварді відбулося вручення Шнобелівської премії

Лауреати премії отримали чек на суму 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

У Гарварді в ювілейний 25 разів була вручена Шнобелівська премія. Премія присуджується за абсурдні і непотрібні наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися". Цього року лауреати в якості призу отримали чек на суму 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

Шнобелівської премії були удостоєні 10 відкриттів. В області хімії премію отримали вчені з Університету Західної Австралії за відкриття способу перетворити зварені курячі яйця в сирі. Премію з фізики отримали вчені з Університету Джорджії, які в результаті досліджень встановили, що майже всі ссавці, незалежно від розміру, витрачають на сечовипускання приблизно 21 секунду.

Премія з літератури присуджена фахівцям, які довели, що майже в кожній мові вигук "а?" використовується для того, щоб пересорити співрозмовника. В області управління нагороди була удостоєна міжнародна група вчених, яка зробила відкриття, що такі стихійні лиха, як виверження вулканів, землетруси, цунамі, повені і лісові пожежі, пережиті в дитинстві майбутніми підприємцями, визначають їх любов до ризику у дорослому житті.

Шнобелівська премія з економіки була присуджена керівництву поліції Бангкока, яке запропонувало давати поліцейським премію за відмову від хабара. В області медицини нагороду отримали автори чотирьох досліджень, так чи інакше пов'язаних зі шкодою і користю поцілунків.

Премія з математики була присуджена дослідникам з Університету Відня, які використовували математичні методи, щоб підрахувати, скільки марокканський султан Ісмаїл міг займатися сексом щодня з 1697 по 1727 рік для того, щоб зачати 888 дітей.

Премія в області біології була присуджена вченим з Університету Чилі, які встановили, що, якщо курці приробити штучний хвіст, вона буде ходити як динозавр. В області "медична діагностика" премію присудили вченим за відкриття того, що посилення болю в животі при переїзді через лежачого поліцейського свідчить про наявність гострого апендициту.

В категорії "Фізіологія та ентомологія" премія присуджена двом авторам дослідження, які встановили, укуси яких комах найболючіші і які області тіла людини найбільш сприйнятливі до таких укусів. Автори дослідження встановили, що найбільш болючі укуси бджіл у губи, ніздрі та статевий член.

У 2013 році володарем Шнобелівської премії миру став президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він був удостоєний нагороди за заборону публічних оплесків, накладену після серії антиурядових виступів у 2011 році, в ході яких їх учасники мовчки аплодували. Організатори окремо відзначили випадок, коли за порушення цієї заборони мінський суд засудив до штрафу одноруку людини.