UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції розробили судно, що зможе очистити океан від сміття

За словами розробників, катамаран зможе збирати відходи та одночасно переробляти їх на паливо.

Французький яхтсмен та засновник громадської організації The SeaCleaners Іван Бурнйон презентував креслення свого нового винаходу – перший корабель-завод очищувач під назвою «Манта», повідомляє «Новое время». Це катамаран довжиною 56 метрів, що працює за допомогою електродвигунів та високотехнологічних вітрил.

Принцип роботи полягає в тому, що конвеєрні стрічки збирають та сортують сміття, а потім доставляють відходи до пальника. Там пластик розплавляється та утворює газ, що в свою чергу приводить до руху турбіну. Таким чином катамаран має хоча б частково вирішити проблему забруднення світового океану та водночас зекономити до 70% енергії.

Іван Бурнйон – завзятий мандрівник. Ідея створити судно-очищувач прийшла до нього під час однієї з подорожей. «Коли я був у Південно-східній Азії, я повинен був зупиняти свій корабель кожні 15 хвилин, щоб очистити від пластику дрейф або керма», - розповів яхтсмен агентству franceinfo.

Катамаран «Манта» буде здатний збирати і переробляти шматки пластику від 10 міліметрів. За підрахунками розробника, один корабель зможе за рік збирати до 10 тисяч тон сміття, а 400 таких човнів змогли б очистити третину світового океану до 2060  року.

Команда Бурнйона планує ввести в експлуатацію катамарани «Манта» у 2024 році.

Раніше вчені встановили, як пластик потрапляє до Північного Льодовитого океану. В середньому на кубічний метр океанської води припадає близько 40 частинок мікропластика.