UA / RU
Підтримати ZN.ua

У далекому минулому Юпітер міг змінити орбіту Венери

Можливо, Венера могла б бути придатним для життя місцем.

Астрономи з США, Австралії та Бельгії заявили про те, що Юпітер може бути відповідальним за те, що Венера є безжиттєвою планетою. Ймовірно, в певний момент часу він змінив її орбіту, що призвело до різкої зміни клімату, повідомляє «Популярная механика».

Маса Юпітера в 2,5 рази більша, ніж у всіх інших планет Сонячної системи разом узятих. Через це він може легко порушити орбіти інших небесних тіл. У період свого формування газовий гігант то наближався до Сонця, то віддалявся від нього, в якийсь момент ці коливання торкнулися і Венери.

У ході нового дослідження особливу увагу вчених привернув той факт, що орбіта Венери майже ідеально кругла. Вони побудували модель, в якій ексцентриситет планетарних орбіт позначався цифрами в діапазоні від нуля до одиниці, де нуль позначав абсолютне коло. Ексцентриситет венеріанської орбіти в даний час склав 0,006 - найнижчий показник в Сонячній системі. Однак вчені впевнені, що колись він становив 0,3 - тобто орбіта Венери мала явну форму еліпса, а сама планета, цілком ймовірно, була населеною.

Під впливом Юпітера орбіта планети змінилася, а разом з цим відбулася і різка зміна клімату. Венера спочатку стрімко нагрілася, а потім охолола і вода, яка знаходилась на її поверхні, випарувалася. На думку вчених, недавно виявлений на Венері фосфін може бути продуктом «останніх видів, що вижили на планеті, які пройшли через драматичні зміни».

Разом з тим, більш вірогідним вони вважають те, що цей газ з'явився в результаті інших процесів - навряд чи який-небудь вид міг вижити протягом мільярдів років, які пройшли з моменту катастрофи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені роздивилися екстремальну планету біля екстремальної зірки

Раніше вчені ідентифікували на поверхні Венери 37 вулканічних структур, які недавно були активними і, ймовірно, залишаються активними досі. Це означає, що планета все ще є геологічно активною, а не «сплячою», як вважалося до цього.