UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бразилії заблокували соцмережу X: чому так сталося

За користування соцмережею через VPN загрожує величезний штраф.

Суддя Верховного суду Бразилії Александр де Мораєс видав наказ про блокування соціальної мережі X (колишній Twitter) у країні. Це рішення пов’язане з тим, що власник платформи Ілон Маск не виконав судовий наказ про призначення законного представника в Бразилії та закриття облікових записів, які нібито поширювали дезінформацію.

Суддя зобов’язав телекомунікаційні компанії та технологічні гіганти, такі як Apple і Google, протягом п’яти днів видалити додаток X зі своїх магазинів, пише The New York Times. Бразильським інтернет-провайдерам надали 24 години для виконання рішення суду про блокування доступу до соціальної мережі. Для тиску на Маска також заморозили банківські рахунки Starlink, дочірньої компанії SpaceX.

Читайте також: Британські депутати хочуть викликати Ілона Маска до парламенту: причина

За даними BBC, це рішення є частиною тривалого конфлікту, який розпочався після президентських виборів у Бразилії 2022 року, коли виявили спроби поширення, як стверджувалося, неправдивої інформації. Суддя Мораєс раніше вже зобов’язав соціальну мережу блокувати десятки облікових записів, яких запідозрили в поширенні дезінформації. Тоді компанія X відмовилася виконати цей наказ, закривши своє представництво в Бразилії та заявивши, що не стане підкорятися "цензурі".

Ілон Маск відреагував на останнє рішення суду різко, назвавши суддю "тираном і диктатором" і пригрозив відновити всі призупинені акаунти. Він також заявив, що "свобода слова - це основа демократії, а необраний псевдосуддя в Бразилії руйнує її в політичних цілях".

Порушення заборони, зокрема доступ до X через VPN, каратиметься штрафом у розмірі близько 8 900 доларів на день. Зазначимо, що середній дохід домогосподарства в Бразилії становить 11 420 доларів на рік, а середня зарплата - 597 доларів на місяць.

Читайте також: Ілон Маск відхрестився від звинувачення у подарунку Кібертрака Кадирову

Нагадаємо, соцмережа X Ілона Маска подала до суду на рекламодавців і великі компанії, звинувачуючи їх у "бойкоті" сайту та позбавленні платформи "мільярдів доларів".