UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Болгарії знайдена майстерня віком сім тисяч років

У майстерні виготовляли крем'яні інструменти.

Недалеко від міста Белоградець в Болгарії археологи виявили доісторичну майстерню з виготовлення крем'яних інструментів. Її вік оцінюється в сім тисяч років, повідомляє «Новое время».

За словами дослідників, знайдений комплекс обробки кременю сходить до кордону між пізнім неолітом і раннім енеолітом (мідна доба). Незвичайний цех розташовувався в 50 кілометрах від узбережжя Чорного моря і, ймовірно, був побудований доісторичною цивілізацією Дунайсько-Чорноморського регіону.

Аналогічний центр виробництва артефактів мідної доби знайшли в 2015 році на відстані приблизно 80 кілометрів від цеху в Белоградці.

Вирішальною умовою для роботи майстерні було те, що в регіоні не бракувало крем'яних відкладень. Археологи знайшли кремінний матеріал на ранніх стадіях обробки всередині кількох ям і на поверхні.

«Ми досліджували ями, які стосуються перехідного періоду від пізнього неоліту до раннього енеоліту або до початку раннього енеоліту. Частина їх пов'язана з первинною обробкою крем'яних матеріалів і являє собою майже всі етапи виробничого процесу виготовлення крем'яних інструментів», - заявили археологи.

За словами вчених, їм також вдалося знайти розкидані шматки кременю зі слідами обробки, а також крем'яні стрижні, які залишилися після первинної обробки інструментів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи виявили в Німеччині схованку зброї залізної доби

Раніше археологи виявили на датському острові Фюн унікальний бронзовий меч, який датується бронзовою добою. Церемоніальний меч виготовили приблизно три тисячі років тому.