UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туберкульоз виявився молодшим, ніж вважалося раніше

Різні штами збудника туберкульозу відділилися від загального предка 2-6 тисяч років тому.

Вчені з Інституту вивчення історії людства Товариства Макса Планка і Шведського музею природної історії знайшли нові докази на користь того, що туберкульоз з'явився в період неоліту. Раніше дослідники припускали, що паличка Коха могла вийти з Африки з першими людьми, повідомляє «Популярная механика».

У 2014 році вчені Тюбінегена і Арізони на основі реконструкції генома бактерії з Доколумбової Америки спробували спростувати поширену думку і довести, що туберкульозу приблизно шість тисяч років. Але це дослідження було прийнято в науковому співтоваристві з великою часткою скепсису, оскільки воно базувалося тільки на стародавньому геномі, що не характерний для сучасних штамів мікробактерії.

Тепер же вчені знайшли новий доказ гіпотези «молодості» туберкульозу за допомогою останків датсько-шведського єпископа Педера Вінструпа, який помер у грудні 1679 року. У 2015 році, коли дуже добре збережені останки Вінструпа переносили з крипти в вежу Лундського кафедрального собору, антропологи одержали можливість їх вивчити.

У легенях єпископа помітили невеликі отвори, які були слідами туберкульозу. Дослідники змогли витягти з них геном збудника хвороби, який виявився в дуже хорошому стані.

Оскільки дата смерті Вінструпа була точно відома, вчені змогли за допомогою декількох моделей молекулярного датування простежити походження мікобактерій, і встановити, що різні штами цього збудника відділилися від загального предка, який існував приблизно 2-6 тисяч років тому. Тим самим була підтверджена висловлена ​​в 2014 році німецькими та американськими вченими гіпотеза про те, що туберкульоз з'явився в період неоліту.

Вчені відзначають, що неолітична революція зіграла вирішальну роль в появі цілого ряду патогенів, які вражають людину. Ймовірно, паличка Коха була одним з них.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені з Мічиганського університету розробили програмне забезпечення, яке допомагає створювати нові методи лікування туберкульозу. Нейромережа може показати, які ліки, включаючи навіть малоймовірних кандидатів, можна об'єднати.