UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цього тижня над Землею зійде блакитна суперповня

Супутник нашої планети здаватиметься набагато більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

Увечері 30 серпня над Землею зійде блакитна суперповня – супутник нашої планети буде найбільшим і найяскравішим цього року. Як повідомляє Space.com, ця повня буде примітна з кількох причин.

По-перше, це буде блакитний місяць - третя повня в сезоні з чотирьох повних місяців. Незважаючи на свою назву, супутник Землі не буде забарвлений у синій чи блакитний колір. По-друге, це буде друга повня на місяць. Перша повня серпня спостерігалася 1 числа цього місяця.

Читайте також: "Чандраян-3" здійснив посадку на Місяць: Індія стала четвертою країною, якій це вдалося

Крім того, блакитний місяць буде і суперповнею – тобто повний місяць збігатиметься з перигеєм, точкою орбіти, коли Місяць підходить найближче до Землі. Для спостерігачів на планеті це означає, що місяць здаватиметься більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

Але це ще не все. До серпневого блакитного місяця на небі приєднається ще один космічний «гість» - Сатурн. Для спостерігачів з Північної півкулі планета перебуватиме в сузір'ї Водолія, вище і правіше за Місяць. Але у Південній півкулі Сатурн треба буде шукати під Місяцем.

Коли можна побачити блакитний місяць

Для того, щоб побачити серпневу суперповню, необхідно подивитися на схід відразу після заходу сонця. Видання зазначає, що побачити місяць буде зовсім неважко, оскільки він буде найбільшим і найяскравішим об'єктом на небі.

Блакитний місяць – це доволі часте астрономічне явище, яке трапляється кожні два-три роки. Минулого разу блакитний місяць можна було спостерігати у серпні 2021 року, а наступного можна буде побачити у серпні 2024 року.