UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тромбоз після вакцинації від COVID-19: вчені назвали можливу причину

Висновки вчених стосуються векторних вакцин на основі аденовірусу.    

Група вчених із США та Великої Британії розкрила один із можливих механізмів виникнення тромбів після вакцинації від коронавірусу. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Science Advances, ключову роль у виникненні тромбів можуть грати особливості будови аденовектора (нежиттєздатного вірусу у вакцині).

Як це працює

Вчені виявили, що всі три види аденовектора, які використовуються у вакцинах проти ковіда, а саме: ChAdOx1 (AstraZeneca), HAdV-D26 (Johnson & Johnson і Sputnik V) та HAdV-C5 (CanSino і Sputnik V), можуть зв'язуватися з одним із компонентів системи згортання крові - тромбоцитарним фактором 4, PF4. Спочатку це виявили на рівні електронної мікроскопії, а потім підтвердили з використанням методу поверхневого резонансу плазми, який може вловити такі складні взаємодії молекул.

Аденовектори із сильним негативним зарядом через свою структуру притягують позитивно заряджені білки (PF4) і утворюють із нею комплекси. Вчені припускають, що організм реагує на такі комплекси виробництвом аутоантитіл, які націлені проти свого власного білка. У результаті аутоантитіла активують тромбоцити, які призводять до їх накопичення та утворення тромбів.

Що тепер робити

Вакцинуватися, якщо у вас немає протипоказань, затверджених Міністерством охорони здоров'я. Тому що шанси тромбозу внаслідок вакцинації мізерно малі в порівнянні з шансами тромбозу внаслідок хвороби COVID-19, це найчастіше ускладнення у тяжко хворих на ковід (виникають у кожного десятого госпіталізованого). Якщо згадати інші можливі ускладнення після ковіда, вибір очевидний.

За інформацією вчених, перенесені раніше тромбоз, варикоз, тромбофілія не є протипоказаннями до вакцинації, оскільки описаний вище механізм утворення тромбів внаслідок вакцинації заснований не на проблемах зі зсіданням крові, а на рідкісних особливостях реакції імунної системи.

Окрема відповідальність лежить на медиках, до обов'язків яких входить реєстрація побічних ефектів вакцинації та хвороби COVID-19. Чим відкритіша і повніша ця база даних, тим легше запобігати побічним ефектам.