UA / RU
Підтримати ZN.ua

Три супутника виведуть на низьку навколоземну орбіту з МКС

Всі три супутника будуть виведені на низьку навколоземну орбіту в рамках 21-ї місії по відділенню кубсатов з МКС.

Американська аерокосмічна компанія NanoRacks у вівторок виведе три комерційних дослідницьких супутника за допомогою шлюзового модуля Bishop на Міжнародній космічній станції (МКС), повідомляє компанія в своєму Twitter.

"Завтра ми виведемо три кубсата з МКС. Об 11:00 по центральному європейським часом (14:00, 12 жовтня за київським часом) ми виведемо супутник Іллінойського університету", - йдеться в повідомленні.

Також відомо, що о 12:30 (15:30 за Києвом) будуть виведені супутники PR CuNaR2 Міжамериканського університету Пуерто-Ріко і SPACE HAUC Массачусетського університету Лоуелл.

Всі три супутника будуть виведені на низьку навколоземну орбіту в рамках 21-ї місії по відділенню кубсатов з МКС. За планом компанії, шлюзовий модуль Bishop буде "захоплений" роботизованим маніпулятором, відстикований від модуля Tranquility і спрямований в бік наміченої орбіту, після чого супутники будуть відокремлені.

Шлюз надає можливості по виведенню на низьку навколоземну орбіту кубсатов (супутник малого розміру в формі куба) і інших малогабаритних супутників. Також в шлюзі можуть бути розміщені експериментальні зразки і субстанції.

Раніше супутники малого розміру виводилися з космічної станції тільки через шлюз, розташований на лабораторному модулі Кібо, що належить Японському агентству аерокосмічних досліджень (JAXA).

Читайте також: Астронавти NASA вперше виростили перець на МКС — фото, відео

Компанія SpaceX побила рекорд за кількістю космічних запусків за рік, який був встановлений нею ж в 2018 році. Запуск космічного «вантажівки» Dragon 6 грудня став 24 запуском в 2020-м.