UA / RU
Підтримати ZN.ua

Третя світова війна може перешкодити людству колонізувати Марс – Ілон Маск

Глава SpaceX побоюється, що людство не зможе більше відтворювати сучасні технології.

Голова компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск розповів про те, що, на його думку, колонізувати Марс людству може перешкодити Третя світова війна, а людство більше не зможе розвивати технології і навіть відтворювати попередні успіхи. Про це він заявив в інтерв'ю журналу GQ.

За словами Маска, люди впевнені в тому, що технології будуть і далі стрімко розвиватися. Але в історії людства були періоди, коли цивілізації більше не могли відтворити те, що було побудовано до цього. У якості прикладу він наводить Єгипет після будівництва пірамід. На думку глави SpaceX, було б дуже самовпевнено стверджувати, що такого більше не повториться.

"Вікно можливостей побудувати базу на Марсі... буде відкрито деякий час, а потім трапиться щось, і рівень технології на Землі різко впаде. Чи встигне база досягти самостійності до того, як перестануть приходити кораблі з Землі? Я маю на увазі, що не треба виключати можливість Третьої світової війни. Знаєте, у 1912 році оголошували новий вік миру і процвітання, коли війн більше не буде. А потім - Перша, Друга світові війни і Холодна війна. Тому я думаю, що потрібно прийняти той факт, що Третя світова війна все ж таки можлива і, якщо вона трапиться, вона буде найгіршою подією з усіх, які траплялися до цього. Наприклад, може бути використана ядерна зброя. Може виникнути потужний громадський рух проти технологій...", зазначив Маск.

Раніше Маск запропонував почати колонізацію Марса з термоядерних бомбардувань. Маск назвав Червону планету негостинною, а її тераформування (зміну клімату до придатних для життя умов) запропонував почати з створення парникового ефекту шляхом нагрівання атмосфери Марса. На думку бізнесмена, зробити Марс більш схожим на Землю можна за допомогою термоядерних вибухів над полюсами планети.