UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракета Ariane V доставить на орбіту найбільший космічний телескоп

Завдання телескопа у вивченні Всесвіту.

Тяжка ракета Ariane V сьогодні успішно стартувала з найбільшим і найпотужнішим у світі космічним телескопом James Webb Space Telescope (JWTS), вартість якого $10 млрд.

Телескоп призначений для дослідження таємниць Всесвіту, повідомила компанія-розробник Arianespace.

Запуск було здійснено зі стартового комплексу на космодромі Куру у Французькій Гвіані.

Станція James Webb розробка NASA у співпраці з Європейським космічним агентством (ESA) та Канадським космічним агентством (CSA) є орбітальною інфрачервоною обсерваторією, яка прийде на зміну запущеному в 1990 році космічному телескопу Hubble. У JWTS буде в 100 разів потужнішим завдяки новітнім технологіям світлочутливості, що використовуються. Серед основних завдань телескопа виявлення світла перших зірок та галактик, що утворилися після Великого вибуху.

Також він вивчить ранній Всесвіт — склад перших зірок та еволюцію галактик, оскільки Всесвіту приблизно 13,8 млрд років. Телескоп зможе фіксувати випромінювання об'єктів, що сформувалися приблизно через 100-250 млн років після Великого вибуху. Крім того, завдання телескопа входить вивчення планетарних систем і пошук ознак існування життя на екзопланетах.

Читайте також: SpaceX почне вилучати вуглекислий газ з атмосфери та перетворювати його на ракетне паливо

Нова космічна обсерваторія:

Hubble мав дзеркало розміром 2,4 метри зі збираючою поверхнею 4,5 кв метрів.

Телескоп James Webb оснащений величезним п'ятишаровим тепловим екраном, розміри якого можна порівняти з тенісним кортом. Екран призначений для захисту обсерваторії від сонячних променів, щоб підтримувати температуру дзеркала та приладів нижче за мінус 220 градусів для забезпечення умов роботи в інфрачервоному діапазоні випромінювання.

Після запуску телескоп буде виведено на висоту близько 300 км. На ньому розкриються сонячні батареї та антена для зв'язку із Землею. У наступні дні на телескопі буде розгорнуто сонцезахисний екран і головне дзеркало. Через 29 днів космічний телескоп повинен буде вийти в так звану точку Лагранжа L2, на відстані близько 1,5 млн км від Землі, звідки він у середині 2022 року почне повноцінне виконання своїх завдань.

Термін роботи телескопа розрахований на 5-10 років.

Раніше повідомлялося, що NASA перенесло запуск космічного телескопа James Webb, запланованого на 22 грудня через проблеми зі зв'язком, повідомило космічне відомство США.