UA / RU
Підтримати ZN.ua

Люди, які пережили рак, виявилися більш схильними до старіння, ніж здорові

Особливо це стосується літніх пацієнтів.

Вчені з Національного інституту раку в США заявили про те, що люди, яким вдалося перемогти рак, більше схильні до старіння, ніж здорові. Особливо це справедливо для літніх пацієнтів, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені провели аналіз здоров'я 1 728 осіб обох статей у віці від 28 до 100 років. 359 з них повідомили, що у них був діагностований рак, але зараз вони знаходяться в стані ремісії.

Виявилося, що ті, хто пережив рак, були в 1,42 рази більш схильними до прискореного старіння, ніж здорові учасники. Для літніх людей цей показник збільшувався до 1,61 рази. У них також були нижчі показники фізичної працездатності.

«Результати нашого дослідження - додатковий доказ того, що рак і його лікування можуть мати несприятливі ефекти на процеси, пов'язані зі старінням, піддаючи тих, хто вижив, ризику прискореного старіння. Розуміння того, які категорії людей, які пережили рак, піддаються найбільшому ризику і коли найбільш ймовірно почнеться прискорене погіршення фізичного стану, важливо для розробки заходів щодо запобігання, пом'якшення або зверненням назад несприятливих наслідків онкопатології і її лікування, пов'язаних зі старінням», - заявила провідний автор дослідження Ліза Галліккіо, доктор філософії з Національного інституту раку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Розумні» імунні клітини змогли зменшити пухлини у мишей

Раніше шведські вчені виявили ще одну функцію тромбоцитів, яка проявляється при розвитку онкологічних процесів.  Виявилося, що ці елементи крові можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі.