UA / RU
Підтримати ZN.ua

Tesla Motors зняла всі обмеження на використання своїх патентів

Заснована у 2003 році, компанія Tesla Motors лише до 2013 року показала прибутковість, і протягом всієї не дуже простої історії ставила за мету випуск просунутих і відносно доступних електромобілів.

Засновник Tesla Motors Елон Маск на зборах акціонерів компанії дав зрозуміти, що компанія може передати корпоративні патенти в громадське користування. Експерти припускали, що мова йде тільки про деякі патенти на окремі функціональні вузли. Але Маск у корпоративному блозі пояснив: мова йде про всі патенти.

"Ще вчора у фойє штаб-квартири у Пало-Альто стіну займали патенти Tesla. Більше їх немає. Їх зняли, у дусі руху open source, для просування технологій електричних автомобілів", - пише він.

Багато ІТ-компаній виступають за патентну реформу і проти патентних воєн, Tesla вирішила, що будь-який автовиробник або приватна особа може вільно використовувати її інтелектуальну власність. Якщо це добросовісне використання, то Tesla Motors обіцяє не подавати до суду.

Маск пояснив, що раніше компанія прагнула патентувати унікальні технології, щоб захиститися від конкуренції з боку великих автоконцернів. Передбачалося, що вони теж почнуть масово виготовляти електромобілі. Але, як показала реальність, концерни виявилися не зацікавленими в просуванні цієї технології. Досі машини на вуглеводневому паливі складають 99% або більше продажів будь-якого великого концерну.

Tesla Motors була заснована в 2003 році, а перший прибуток показала в 2013 році. Компанія стала першим американським автовиробником, який вийшов на IPO, з часів Ford Motor Company у 1956 році. !ZN

Читайте також:

Tesla відкликає 30 тисяч електромобілів для усунення дефектів

В російських автосалонах з'явиться електрична Lada

Названо кращі автомобілі останніх 25 років