UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп для пошуку екзопланет приступив до роботи

Першу партію даних апарат передасть на Землю в серпні.

Космічний телескоп NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) приступив до пошуку екзопланет біля прилеглих зірок. Як повідомляється на сайті агентства, першу партію даних апарат передасть на Землю в серпні, а потім буде передавати отримані відомості кожні 13,5 днів. Команда телескопа почне вивчати дані в пошуках екзопланет відразу ж після отримання першої партії.

"Я дуже радий, що наша нова місія мисливця на планети готова почати досліджувати нові світи в околицях нашої Сонячної системи. Тепер, коли ми знаємо, що в нашому Всесвіті більше планет, ніж зірок, я з нетерпінням чекаю дивних, фантастичних світів, про які ми обов'язково дізнаємося", - розповів один з дослідників Пол Герц.

TESS протягом своєї дворічної місії повинен допомогти вченим знайти нові планети, придатні до життя. Передбачається, що телескоп, оснащений чотирма ширококутними камерами, вивчить більше 200 тисяч зірок на відстані до 300 світлових років. Супутник буде шукати на яскравому тлі зірок крихітні плями, які можуть виявитися планетами. Всього вчені розраховують виявити кілька тисяч планет, якими в подальшому будуть більш поглиблено займатися інші телескопи.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.