UA / RU
Підтримати ZN.ua

Телескоп ALMA отримав перше чітке зображення збурених газових хмар

Світло від хмар йшло до Землі 11 мільярдів років.

Астрономи за допомогою телескопа ALMA отримали чіткі знімки збурених газових хмар з галактики, розташованої на відстані 11 мільярдів світлових років від Землі. Як повідомляє N+1, збурення було викликано потужними молодими джетами, які виходять з надмасивної чорної діри.

У ході дослідження вчені провели спостереження за квазаром MG J0414+0534. Він цікавий тим, що між Землею і ним знаходиться інша галактика, яка працює як гравітаційна лінза, спотворюючи і посилюючи випромінювання MG J0414+0534. В центрі квазара розташована надмасивна чорна діра, від якої виходять різноспрямовані джети протяжністю біля одного парсека кожен.

За допомогою телескопа ALMA вчені змогли відтворити очищене від гравітаційних ефектів зображення цих джетів, а також галактичних хмар чадного газу, на якому можна побачити деталі розміром близько 50 парсек. Завдяки спостереженням настільки високої якості астрономи змогли визначити, що швидкість руху газу в хмарах на відстані 260 світлових років від ядра галактики становить близько 600 кілометрів на секунду щодо центру MG J0414+0534, що, на їхню думку, явно свідчать про взаємодію між джетами і міжзоряним середовищем. Крім того, вчені припускають, що джети досі знаходяться на ранній стадії еволюції - можливо, пройшло всього лише кілька десятків тисяч років після їх зародження (про це свідчить досить компактний розмір регіону, який випромінює у радіо-діапазоні). Тому за допомогою отриманих знімків дослідники сподіваються краще зрозуміти, як відбувається еволюція джетів і радіо-галактик.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Національної астрономічної обсерваторії Японії (NAOJ) заявили про те, що планети можуть формуватися не тільки навколо зірок. На їхню думку, навколо надмасивних чорних дір можуть з'являтися цілі системи, що складаються з тисяч світів.