UA / RU
Підтримати ZN.ua

Telegram погодився повернути інвесторам Gram 1,2 мільярда доларів

Месенджер і Комісія з цінних паперів США уклали мирову угоду.

Мессенджер Telegram і Комісія з цінних паперів США домовилися укласти мирову угоду щодо суперечки, яка почалася через намір месенджера запустити проєкт TON. Як повідомляє «Медуза», американський регулятор повідомив про це в листі, що було вислано судді, який вів цю справу.

За умовами угоди, Telegram повинен повернути вкладникам криптовалюти Gram незаконно отриманий прибуток в розмірі 1,244 мільярда доларів. Крім того, на месенджер наклали штраф у розмірі 18,5 мільйонів доларів, який він повинен виплатити протягом 30 днів.

Компанію також зобов'язали протягом наступних трьох років повідомляти Комісію про участь у випуску цифрових активів, в тому числі криптовалюти, за 45 днів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Про намір запустити криптовалюту Gram у Telegram заявили в 2018 році. У 2019 році Комісія з цінних паперів США через суд заборонила випуск токенів Gram, стверджуючи, що їх слід було зареєструвати як цінний папір.

Читайте також: У Telegram з'явилися боти, які видають паспортні дані українців за номером телефону

Платформу TON повинні були запустити 30 квітня, але цього так і не сталося. Під розробку TON залучили 1,7 мільярда доларів інвестицій. Після другої відстрочки запуску інвесторам запропонували або повернути 72% вкладених грошей зараз, або оформити інвестиції як кредит під великий відсоток, який Telegram поверне їм через рік або раніше.

12 травня Павло Дуров заявив про закриття проєкту TON.