UA / RU
Підтримати ZN.ua

Технологічна нейтральність у мобільному зв'язку практично реалізована — голова НКРЗІ

Коли продавали частоти на 4G, там в реальності записано: "2G, 3G, 4G".

Питання технологічної нейтральності частот для надання послуг мобільного зв'язку в Україні практично вирішене. Про це в інтерв'ю для DT.UA заявив голова НКРЗІ Олександр Животовський.

"Коли ми продавали частоти на 4G, там у реальності записано: "2G, 3G, 4G". 5G ми туди не писали, оператори про це не просили. Цього питання ми поки що не обговорювали. Коли ми говоримо про 700-й і 3,5 ГГц, там буде написано: "2, 3, 4, 5". Інша річ, оператори, можливо, хочуть діапазон для 3G, тобто 2100 МГц, теж використовувати під 4G. Це треба окремо дивитися, ми до цього не підходили. Але ми розуміємо, що ці ліцензії були куплені на відкритому тендері за ринковою ціною, і наскільки їх варто переоцінювати, брати додаткову плату, будемо окремо думати. Але найголовніше, і всі мають розуміти, що ліцензії, які ми продаємо зараз, уже технейтральні, - зазначив урядовець. - Це раніше була така практика: ось частота, під неї CDMA або GSM - і крапка. У деяких операторів навіть були різні ліцензії на ту саму частоту. Сьогодні ми вписуємо всі можливі стандарти".

Детальніше про проблеми розвитку передових технологій мобільного зв'язку читайте в матеріалі Германа Богапова "Голова НКРЗІ Олександр Животовський: "Питання технейтральності дещо роздули"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".