UA / RU
Підтримати ZN.ua

Танення льодів на полюсах впливає на земну кору – вчені

Наслідки танення можна простежити на тисячі кілометрів.

У міру того, як полярні льодовикові шапки тануть, вони викликають підйом рівня Світового океану. Нове дослідження вчених з Національної лабораторії Лос-Аламос показує, що вони впливають і на земну кору, і наслідки танення можна простежити на десятки тисяч кілометрів, повідомляє Science alert.

Земна кора піднімається і розширюється в міру зменшення ваги льодовиків Гренландії, Антарктики і Арктики. Цей рух незначний - менше міліметра на рік, але він охоплює величезні території.

Є й зворотні наслідки: коли кора під льодом зміщується, це впливає на те, як лід тане і розламується. Повне розуміння цих процесів важливе для моделювання того, яким буде наш світ в майбутньому.

Деякі попередні дослідження вже документували підйом кори, який може статися у міру танення. Але в новому дослідженні вчені подивилися на горизонтальний зсув на ширшій території. Виявилося, що деформації можуть суттєво змінюватися з року в рік.

У деяких областях горизонтальний рух перевищує вертикальний. І деякі такі зміни можуть відчуватися протягом тисяч років. Так, в земній корі досі відбуваються зміни, які залишилися з останнього льодовикового періоду 11 тисяч років тому.

Вчені порівнюють вплив льодовиків з дошкою, яку кладуть на поверхню води. Коли дошку знімають, а її вага йде, рідина розширюється, щоб заповнити простір, що з'явився. Те ж відбувається і з земною корою. Танення льодовиків по всьому світу прискорюється, тому так важливо вивчити, як це вплине на Землю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Аномальна спека призвела до прискорення танення льодовиків Гренландії

Раніше вчені з Університетського коледжу Лондона заявили про те, що товщина льоду прибережних районів Арктики скорочується набагато швидше, ніж вважалося. Дослідники провели нове моделювання, яке показало, що ця швидкість насправді на 70-100% вища за передбачуване.