UA / RU
Підтримати ZN.ua

Да Вінчі мав рацію: американці зібрали безпілотник, використовуючи 530-річні креслення видатного винахідника

Інженери вважають, що у майбутньому цю технологію можна буде адаптувати для транспортування людей

© Austin Prete/University of Maryland
© Леонардо да Винчі
© Austin Prete/University of Maryland

Інженери Університету Меріленда за допомогою безпілотника під назвою Crimson Spin виявили, що повітряні гвинти Леонардо да Вінчі справді можуть працювати, але тільки якщо зібрати їх із сучасних матеріалів, повідомляє CNet.

Читайте також: В Україні побудують завод для виробництва безпілотників Bayraktar — посол

Наприкінці 1480-х років Леонардо да Вінчі накидав проект літального апарату для однієї людини, що рухається завдяки "повітряному гвинту". Раніше це креслення викликало сумніви у своїй працездатності, але американці довели, що Леонардо да Вінчі мав рацію і сильно випереджав свій час.

Починаючи з 2019 року, команда інженерів Університету Меріленду розробила та протестувала технологію у рамках конкурсу на найкращий дизайн. Потім протягом півтора року член команди Остін Прете побудував Crimson Spin - квадрокоптер-безпілотник, який використовує гвинтоподібну конструкцію да Вінчі, і здійснив на ньому кілька коротких подорожей.

Читайте також: Малюнок Леонардо да Вінчі продали на аукціоні за рекордну суму

"Я здивувався, що це працює", - сказав Прете, аспірант кафедри аерокосмічної інженерії університету, який будував дрона для здобуття ступеня магістра. Він та інші члени команди спочатку були налаштовані скептично, але після того, як деякі комп'ютерні симуляції та надруковані 3D-прототипи гвинтів показали перспективні тенденції, вчені повірили в конструкцію да Вінчі. І вперше Остін Прете представив результати своєї роботи і перше відео безпілотника, що летить, на конференції Transformative Vertical Flight 2022 в Сан-Хосе, Каліфорнія.