UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Супербактерії» до 2050 року вб’ють 39 мільйонів людей – дослідження

У  найближчі десятиліття кількість смертей, спричинених стійкими до ліків інфекціями, такими як MRSA та E. Coli, зростатиме.

Понад 39 мільйонів людей помруть від інфекцій, стійких до антимікробних препаратів, протягом наступних 25 років, прогнозує нове велике дослідження, пише The Telegraph.

Резистентність до антимікробних препаратів (антибіотикорезистентність - AMR), відома як «тиха пандемія»,  виникає, коли бактерії, віруси та інші патогени розвиваються, щоб стати нечутливими до ліків, які використовуються для боротьби з ними. 

Нове дослідження, частково профінансоване британським урядом, виявило, що AMR зараз є причиною 1,14 мільйонів смертей щороку – це більше, ніж загальна кількість ВІЛ/СНІДу та малярії.

За прогнозами, до 2050 року щорічна кількість смертей збільшиться майже вдвічі до 1,91 мільйона. 

Частково зумовлене надмірним та неправильним використанням антибіотиків у медицині та сільському господарстві експоненціальне зростання «супербактерій» ставить під загрозу сучасну медицину. 

Лише в Англії  у 2022 році 58 224 людини мали інфекцію, стійку до антибіотиків , що на 4% більше, ніж у попередньому році.

Це означає, що звичайні інфекції стають невиліковними, а звичайні операції та процедури, такі як кесарів розтин, протезування стегна, трансплантація органів і хіміотерапія, стають набагато ризикованішими. 

Читайте також: Бактерії виявилися здатними зберігати пам'ять і передавати її наступним поколінням

Нове дослідження, опубліковане в The Lancet  організацією Global Research on Antimicrobial Resistance (GRAM), базується на даних з 204 країн і 520 мільйонах лікарняних записів.

Було виявлено, що кількість смертей від стійких до ліків «супербактерій», включаючи небезпечні штами пневмонії E.Coli та C.diff, найбільше зросла в Північній Америці, західній Африці на південь від Сахари, Латинській Америці та Південній та Південно-Східній Азії. 

Головним стійким до ліків вбивцею є резистентни й до метициліну S.aureus (MRSA) – смертоносна супербактерія, відома тим, що вразила лікарняні палати, – яка спричинила 130 тисяч смертей у 2021 році порівняно із 57,2 тисяч у 1990 році. 

Хоча очікується, що до 2050 року кількість смертей від антибіотикорезистентності зросте майже вдвічі, це стосується лише «прямих» смертей – смертей, коли супербактерія вбила здорову людину.

Кількість прогнозованих «пов’язаних» смертей набагато вища – додатково щонайменше 8,22 мільйона смертей на рік. Групи найбільшого ризику від таких смертей — люди похилого віку та інші особи, імунна система яких ослаблена.

Читайте також: Вчені з'ясували, як бактеріям вдається швидко адаптуватися до дії антибіотиків

«Цифри будуть невблаганно зростати, і ми наразі не на тому рівні, де маємо бути, щоб вирішити цю проблему», — сказала  The Telegraph Дам Саллі Девіс, спеціальний посланець Великої Британії з AMR і колишній головний лікар. 

«Особливо погано в Африці на південь від Сахари та в Азії, і, схоже, ситуація погіршуватиметься, що викликає занепокоєння щодо того, як підтримати ці країни в розробці програм вакцинації, чистоті та доступі до антибіотиків», –  додала Дейм Дейвіс. 

Однією з головних проблем антибіотиків є повільні темпи відкриття нових препаратів. Фармацевтичні компанії не мають стимулів інвестувати у їх розробку, оскільки нові антибіотики, за визначенням, використовуватимуться лише як крайній засіб, різко обмежуючи прибуток.

Зараз на завершальній стадії розробки знаходяться лише 27 нових антибіотиків для найнебезпечніших інфекцій. Це можна порівняти з більш ніж 1300 ліками від раку, які проходили клінічні випробування у 2020 році. 

Без надійного виробництва нових антибіотиків та за зростання резистентності до ліків, можливостей для лікування стає все менше.

Читайте також: Новий антибіотик посилює боротьбу з супербактеріями

Гай Хаттон,  старший радник ЮНІСЕФ і дослідник WaterAid, вважає, що потрібно зосередитися на інфекційному контролі, а також на розробці ліків.

«Нові препарати важливі як одна лінія захисту, але нам потрібно запровадити кращу профілактику інфекцій, покращивши доступ до чистої води – інакше ми ніколи не зможемо взяти під контроль проблему антимікробної резистентності», – сказав він.

Брак чистої води є головним фактором поширення резистентних інфекцій, і наразі близько 700 мільйонів людей – переважно в Африці – не мають до неї доступу. Антисанітарні умови поширюють захворювання, що, у свою чергу, потребує таких ліків, як антибіотики. 

Доброю новиною є те, що смертність від антибіотикорезистентності у дітей віком до п'яти років з 1990 року знизилася на 50%  і продовжить знижуватися, згідно з дослідженням.

Дослідники пояснюють це падіння «суттєвими покращеннями» в передачі інфекції та заходах контролю, таких як широко розповсюджені програми вакцинації, серед немовлят і дітей. 

Проте деякі ставлять ці висновки під сумнів. Доктор Тім Уолш, директор біології Оксфордського інституту антимікробних досліджень Ineos, вважає, що дослідження GRAM «надзвичайно недооцінило» кількість дітей, які помирають від резистентних інфекцій у країнах, що розвиваються. 

В Африці особливе занепокоєння викликають мутантні штами туберкульозу та малярії, які стали стійкими до антибіотиків та інших протимікробних засобів. 

«Неонатальний сепсис і смертність через резистентність до ліків все ще дуже високі, і хоча ми маємо хороші дані з таких країн, як США, Європа та Південно-Східна Азія, є величезна кількість країн у всьому світі, де ми просто не знаємо, цифр», – сказав професор Волш. 

Країни Африки на південь від Сахари мають найменш комплексні стратегії епіднагляду за протимікробними препаратами серед усіх країн світу – і лише 15 відсотків країн африканського регіону ВООЗ проводять регулярний нагляд за резистентністю бактерій до антимікробних препаратів, а це означає, що тисячі випадків, ймовірно, не враховані. 

У нещодавно опублікованому дослідженні благодійна організація WaterAid припустила, що лише в Африці 1,5 мільйона дітей помирають від стійких до ліків інфекцій – ця цифра щонайменше в одинадцять разів перевищує оцінки GRAM. 

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!