UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сучасні люди продовжують еволюціонувати – вчені

У людей знизилася частота генів, пов'язаних зі схильністю до паління і хвороби Альцгеймера.

Вчені з Колумбійського університету заявили про те, що сучасні люди продовжують еволюціонувати. Зокрема, в результаті природного відбору знизилася частота генів, пов'язаних зі схильністю до паління і хвороби Альцгеймера. Висновки дослідників опубліковані в журналі PLOS Biology.

Вчені проаналізували два набори генетичних даних, які були отримані в двох масштабних дослідженнях. Перший набір - Genetic Epidemiology Research on Adult Health and Aging - включав 57 тисяч людей, а другий - UK Biobank - батьків понад 117 тисяч європейців. Біологи шукали різновиди (алелі) генів, які знижували б життєздатність. Такі генетичні варіанти, згідно з висновками американського генетика Річарда Левонтина (Richard Lewontin), повинні зустрічатися все рідше у літніх людей, а також впливати на фертильність.

Дослідники знайшли ознаки впливу природного відбору, визначивши зміни в частоті певних алелей. У першому наборі ці генетичні варіанти знаходилися поблизу гена APOE, який пов'язаний з ризиком хвороби Альцгеймера і серцево-судинних захворювань. Частота одного з них - алелі ε4 - зменшувалась у залежності від віку серед людей старше 70 років. Аналіз даних UK Biobank показав, що чим у більш пізньому віці помер батько, тим менше ймовірність, що у нього була алель гена CHRNA3, яка сприяє завзятому палінню. Це означає, що наявність цього варіанту збільшує ризик загибелі, пов'язаної з палінням.

Вчені вважають, що природний відбір знизив частоту зустрічальності шкідливої алелі CHRNA3 на 1% за 20 років. Іншими словами, за цей час люди стали менше палити. Ризик смерті від хвороби Альцгеймера, яка вражає людей у пізньому віці, також зменшився, оскільки люди почали заводити дітей у 40-50 років. Шкідливі алелі APOE зникають зі смертю хворих, тоді як здорові передають нормальні гени наступному поколінню.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.