UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено їстівний біокомпозит для продовження терміну придатності фруктів і ягід

Матеріал зберігає властивості і товарний вигляд полуниці протягом семи днів.

Вчені спробували вирішити проблему того, що овочі і фрукти швидко псуються в процесі доставки з ферм і полів. Для цього вони розробили спеціальний їстівний біокомпозит на основі яєчного білка, який може продовжити їхній термін придатності на тиждень, повідомляє Naked science.

Існуючі на даний момент способи консервації овочів і фруктів, наприклад віск, охолодження або нанесення парафіноподібних речовин, можуть змінити смак продукту, а також досить дорогі. Запропонований вченими біокомпозит набагато дешевше, не впливає на смакові якості і безпечний для організму.

Новий матеріал складається з яєчного білка, сухого жовтка, гліцерину, целюлозних нанокристалів і куркумину. Білок є основою композиту, гліцерин надає йому еластичності, а компоненти яєчного жовтка - водовідштовхувальні властивості. Куркумін інгібує окислення речовин в продуктах і гальмує розвиток мікрофлори, а целюлоза дає композиту додаткову жорсткість, паралельно заважаючи проникненню води і кисню.

Процес консервації за допомогою такого матеріалу дуже простий. У розігріту до 80 градусів воду вносили всі компоненти біокомпозиту, отриману суміш охолоджували до кімнатної температури, а потім вносили в неї фрукти і ягоди. Ефективність консервації вчені перевірили на чотирьох продуктах: папайї, авокадо, бананах і полуниці.

Фрукти, оброблені таким біокомпозитом, довше зберігали свій товарний вигляд. Наприклад, після трьох днів непокрита полуниця втрачала 60% своєї вологи, тоді як для покритих біокомпозитом ягід цей показник не перевищував 40% на п'ятий день експозиції.

Антимікробні властивості матеріалу теж виявилися на висоті: вчені перевірили це за допомогою культури кишкових паличок. Мікроорганізми нанесли на поверхню біокомпозіта, а після ночі витримки ніяких бактерій на матеріалі виявлено не було. Додатково до всього біокомпозит легко змивається водою: покриття товщиною до 100 мікрометрів розчинялося за дві хвилини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: ВООЗ знайшла багато цукру у фруктовому пюре в дитячому харчуванні і закликає заборонити такі показники

Раніше вчені з Американської асоціації серця заявили про те, що вживання солодких напоїв, включаючи фруктові соки, людьми старше 45 років підвищує ризик передчасної смерті від серцевих захворювань.