UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено тест для виявлення раку за чотири роки до його прояву

Деякі форми раку можна виявити до появи перших ознак захворювання.

Група вчених з США і Китаю створила тест PanSeer, який дозволяє визначити рак шлунка, стравоходу, легенів, печінки і колоректальний рак на ранніх стадіях. Як повідомляє Naked science, тест допомагає визначити рак на чотири роки раніше, ніж традиційні методи.

«Ми перейшли від стадії доказу концепції тесту до виробництва надійного і недорого комерційного продукту, який може використовуватися в лікарнях», — сказав співавтор дослідження Кун Чжан.

У дослідженні вчених взяли участь понад 120 тисяч добровольців у віці від 30 до 75 років. Вони регулярно проходили обстеження у фахівців і здавали кров з 2007 по 2017 рік. Всього дослідники зібрали 1,6 мільйона зразків, які зараз зберігаються в архіві Університету Фудань в Китаї.

Вчені проаналізували зразки крові, які взяли у 605 осіб без симптомів, у 191 з них пізніше був діагностований рак прямої кишки, стравоходу, печінки, легких або шлунка. Вчені використовували стандартні методи діагностики, щоб зрозуміти, чи зможуть вони побачити передумови до розвитку захворювання. Також фахівці перевірили плазму, взяту у 223 людей з раком, і 200 зразків хворих і здорових тканин.

Це дозволило дослідникам знайти маркери раку, невеликі фрагменти циркулюючої пухлинної ДНК, і розробити тест на їхній основі. За допомогою методу вдалося виявити п'ять поширених видів раку з точністю 95% за чотири роки до того, як симптоми захворювання були знайдені за допомогою традиційних методів. У 88% пацієнтів, яким діагноз вже поставили, тест знайшов ті ж маркери.

Наголошується, що у тесту є кілька недоліків: він здатний виявити рак, але не визначає, які тканини заражені, і не зможе замінити старі методи. Автори впевнені, що розробка в кроці від клінічних досліджень і можливості застосовуватися в лікарнях. Їхня найближча мета — перевірити випробовуваних з урахуванням спадковості, віку, способу життя та інших факторів, щоб зробити тест більш точним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Створено препарат, який знищує клітини раку молочної залози

Раніше шведські вчені виявили ще одну функцію тромбоцитів, яка проявляється при розвитку онкологічних процесів.  Виявилося, що ці елементи крові можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі.