UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено препарат, який знищує клітини раку молочної залози

Нанопрепарат вбиває потрійні негативний клітини і не залишає серйозних негативних наслідків, як хіміотерапія.

Вчені з Університету Арканзасу в США створили цільовий препарат для фотодинамічної терапії, який знищує потрійні негативні клітини раку молочної залози, повідомляє Naked Science.

Дослідники пов'язали новий клас наноматеріалів, призначених для доставки ліків, з лігандами — сполуками, які зв'язуються з биомолекулой. У результаті вдалося створити нанопористый препарат, який цілиться точно в пухлинні клітини і при цьому не шкодить здоров'ю.

Потрійний негативний рак молочної залози — один з найбільш агресивних, при якому часто потрібне хірургічне втручання. Альтернативою йому може стати фотодинамічна терапія.

Цей метод заснований на введенні в організм фотосенсибілізатора — речовини, що підсилює чутливість тканин до світла. При опроміненні світлом генеруються токсичні активні форми кисню, що вбивають ракові клітини.

Новий препарат повинен пройти тести на ефективність і безпеку. На думку вчених, він допоможе лікарям знищувати клітини раку молочної залози без токсичних ефектів хіміотерапії.

Читайте також: Вчені змусили організм "пожирати" ракові клітини

Раніше шведські вчені виявили ще одну функцію тромбоцитів, яка проявляється при розвитку онкологічних процесів.  Виявилося, що ці елементи крові можуть перешкоджати поширенню пухлин в організмі.