UA / RU
Підтримати ZN.ua

Створено атомний годинник, який втрачає одну секунду за 300 мільярдів років

Пристрій може допомогти у пошуку темної матерії або гравітаційних хвиль.

Група фізиків заявила про створення надпродуктивного атомного годинника. За словами вчених, пристрій вимірює час настільки точно, що втрачає лише одну секунду за 300 мільярдів років, повідомляє Space.com.

Дослідники відзначають, що годинник дозволить проводити більш точні виміри гравітаційних хвиль, темної матерії та інших фізичних феноменів.

Атомний годинник – це годинник, який відстежує резонанс частот атомів, зазвичай цезію або рубідію. Це дозволяє таким годинникам вимірювати час з високою точністю. Так, NASA проводило експеримент, в рамках якого атомний годинник Deep Space Atomic Clock працював на орбіті протягом двох років.

Читайте також: Вчені зареєстрували рекордну кількість гравітаційних хвиль

Атомний годинник працює, відстежуючи енергетичні рівні електронів. «Коли електрон змінює енергетичний рівень, він поглинає чи випромінює світло з частотою, однаковою для всіх атомів певного елемента. Оптичний атомний годинник відраховує час за допомогою лазера, точно налаштованого на цю частоту, і для точного вимірювання часу йому потрібен один з найскладніших лазерів у світі», — йдеться в заяві Університету Вісконсін – Медісон.

У ході нового дослідження вчені створили мультиплексований годинник, який розділив атоми стронцію на лінію в одній вакуумній камері. Команда використала «відносно паршивий лазер», як назвав його провідний автор дослідження Шимон Колковіц, який все ж таки зміг забезпечити рівень точності вимірювань, близький до світового рекорду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Вчені створили два годинника, а потім спробували відстежити різницю в їхніх вимірюваннях. За словами дослідників, дві групи атомів у різних середовищах "тікатимуть" з різною швидкістю через зміни в магнітних полях або гравітації. Команда дослідників провела експеримент понад 1000 разів і згодом помітила велику точність у вимірах.

Зрештою, вчені виявили різницю у швидкості ходу двох атомних годинників, «яка відповідає тому, що вони розходяться один з одним всього на одну секунду кожні 300 мільярдів років — вимірювання точного хронометражу, який встановлює світовий рекорд для двох просторово розділених годинників», - йдеться у заяві університету.

Як зазначає видання, інша група вчених з інституту JILA в Колорадо встановила рекорд загалом за найточнішою різницею частот. Таким чином, група Колковіца посіла друге місце. Сам же вчений зазначає, що його команді вдалося досягти майже такого ж результату, як JILA, з набагато поганішим лазером.