UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стародавні жителі Західної Африки збирали мед ще 3500 років тому

Вчені проаналізували рідину, знайдену в древніх керамічних горщиках.

Вчені з Університету Брістоля і Франкфуртського університету заявили про те, що стародавні жителі Африки збирали мед ще 3500 років тому. За їхніми словами, видобуток меду і личинок бджіл був важливий як джерело їжі, а також для виробництва напоїв, повідомляє Sci news.

Свідоцтва використання бджіл древніми людьми дуже рідкісні. Вони збереглися в наскельних малюнках, які зображують бджіл і мед. Вони були знайдені в Іспанії, Індії, Австралії та Південній Африці і датуються періодом від 40 тисяч до восьми тисяч років тому. Більшість таких малюнків зосереджено в Африці. Археологічних же свідчень використання меду збереглося дуже мало.

У ході попередніх досліджень вчені виявили бджолиний віск в доісторичних керамічних посудинах, знайдених в Європі, Північній Африці і на Близькому Сході. Це доводило використання бджіл людьми ще сім тисяч років тому. Але про використання меду в інших частинах світу було відомо мало.

Однією з найвідоміших культур Західної Африки є культура Нок, яка існувала на території сучасної Нігерії приблизно 1500 тисячі років, починаючи з середини другого тисячоліття до нашої ери. Вона відома своїми теракотовими фігурами, які стали першим великомасштабним фігуративним мистецтвом в Африці за межами Єгипту.

У ході нового дослідження вчені вивчили органічні залишки на 458 черепках, які були знайдені в Нігерії, і належали представникам культури Нок. Виявилося, що більше третини посудин використовувалися стародавніми людьми для зберігання меду.

Вчені вважають, що бджолиний віск з'явився або в результаті добування меду з сот і їхнього плавлення, або ж використовувався в якості посудини для зберігання меду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли скам'янілі сліди дітей неандертальців

Раніше вчені з США та Іспанії заявили про те, що до приручення вогню древні люди використовували для приготування їжі гарячі джерела. На це, на їхню думку, вказують сліди гідротермальних джерел, знайдені в ущелині Олдувай в Танзанії.