UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стародавні бобри почали будувати греблі через похолодання

Тварини валили дерева для харчування, а не для захисту.

Вчені з Канади заявили про те, що стародавні бобри почали валити дерева для харчування, а не для побудови гребель. На їхню думку, створювати загати і хатки, а також запаси в хатках тварини почали у відповідь на похолодання, хоча перші бобри цього не робили, повідомляє N+1.

На даний момент існує два види бобрів: європейський (звичайний) Castor fiber і канадський Castor canadensis. Обидва вони мають солідні для гризунів габарити - масу від 12 до 25 кілограмів, іноді до 40. Такі великі тварини, володіючи потужними різцями, легко валять дерева і запруджують їхніми стволами і гілками річки. Крім того, гілки служать бобрам будівельним матеріалом для осель - хаток, а також їжею.

Разом з тим, вимерлі напівводні бобри не будували греблі. Дослідники знайшли нечисленні свідчення того, що вони взагалі гризли дерева в місцезнаходження Бівер-Понд на канадському острові Елсмір. Тут близько чотирьох мільйонів років тому жили бобри роду Dipoides. Тут же були знайдені дрібні гілки дерев зі слідами різців, які за розмірами відповідали викопному боброві.

У ході нового дослідження вчені визначили зміст стабільних ізотопів вуглецю-13 і азоту-15 в порівнянні з вуглецем-12 і азотом-14 в коллагені кісток Dipoides з острова Елсмір, а також в залишках рослин, поряд з якими жили ці бобри. Це дозволило визначити, чи харчувався бобер гілками цих видів. Вчені порівняли отримані результати для Dipoides з результатами сучасних бобрів і вимерлого гігантського бобра Castoroides ohioensis.

Вийшло, що у тварин роду Dipoides, як і у сучасних бобрів, чималу частку раціону складали деревні рослини, а у Castoroides в їжі переважала водна трав'яниста рослинність. Ймовірно, бобри з острова Елсмір більше покладалися на запаси гілок взимку, ніж їхні сучасні родичі. Ймовірно також, що викопні тварини будували хатки.

Життя перших представників сімейства Castoridae не було пов'язане з водою, відповідно, їм не потрібно робити загати. Аналіз морфології різних бобрів вказав на те, що спочатку, близько 20 мільйонів років тому, частина їх почала вести напівводний спосіб життя і паралельно з цим навчилася валити дерева, а вже потім деякі з них стали будувати греблі і запасати в хатках їжу. Деякі викопні види, такі як Eucastor tortus і Steneofiber eseri, мали масу всього близько кілограма і були занадто дрібними, щоб валити великі дерева.

Вчені вважають, що бобри почали створювати загати і запасатися кормом на зиму у відповідь на зміни клімату, який ставав все холоднішим. На думку дослідників, гризуни стали будувати греблі приблизно 7-8 мільйонів років тому, проте вони визнають, що залишків стародавніх бобрових гребель ще не знаходили.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше міжнародна група вчених змогла довести, що тварини дійсно можуть передбачати землетруси. Дослідники з'ясували, що поведінка тварин змінювалося за 20 або менше годин до землетрусу.