UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стала несподіванкою: на Землю обрушилася найсильніша за шість років магнітна буря

Вона викликала сильні полярні сяйва.

23-24 березня жителі Землі могли спостерігати північні сяйва набагато далі на південь, ніж зазвичай. Як повідомляє сайт відстеження космічної погоди Spaceweather, їх викликала магнітна буря категорії G4 – найсильніша за останні шість років, - яка обрушилася на нашу планету.

Буря стала повною несподіванкою, оскільки не значилася в жодному прогнозі. Що стало її причиною, також незрозуміло. Можливо, це був хвильовий ефект від коронального викиду маси, який пройшов повз планету 23 березня.

Читайте також: Гігантська «діра» в атмосфері Сонця може спричинити сильні полярні сяйва на Землі

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Нагадаємо, вчені прогнозували, що магнітна буря середньої сили накриє Землю 24 березня. За прогнозами, вона триватиме три дні, до 26 березня.