UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США з'явилися нові розвідувальні супутники для спостережень за російськими військовими – Bloomberg

Вони допомагають стежити за діями окупантів як реального часу.

Спостереження США за діями російських військ в Україні отримало підкріплення у вигляді двох нових супутникових систем, обладнаних бортовими системами обробки зображень. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву розвідувального управління.

За словами директора Національного розвідувального управління Крістофера Сколеза, ці супутникові системи «дозволять НАТО та всьому світу в режимі реального часу спостерігати за нарощуванням військової могутності Росії, яке передує вторгненню». Сколез зазначив, що ця система була розроблена на основі комерційних технологій і «пройшла шлях від розробки до запуску менш ніж за три роки».

Читайте також: Братську могилу в Бучі зафіксували на супутникових знімках

Вона дозволяє стежити за подіями на полі бою, запусками ракет, визначати можливі цілі, а також виявляти військові злочини. Супутники були розроблені спільно з Національним агентством геопросторової розвідки, яке створює точні карти із географічною прив'язкою.

Війна в Україні – не перший випадок, коли подібна технологія використовується з гуманітарною метою чи метою національної безпеки США. До повномасштабного вторгнення Росії системи, побудовані на комерційних технологіях, "підтримували ліквідацію наслідків землетрусу на Гаїті, фотографували райони над Афганістаном для підтримки евакуації американських військ".

Раніше американська компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки знищеного в порту окупованого Бердянська російського корабля "Саратов".