UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запропонували Північній Кореї переговори без попередніх умов щодо ядерної програми КНДР

Раніше глава КНДР Кім Чен Ин заявив, що він готується до "діалогу, а також до конфронтації" з США.

Сполучені Штати запропонували Північній Кореї переговори без попередніх умов щодо ядерної програми КНДР, про що заявив спеціальний представник США з Північної Кореї Сон Кім під час візиту до Південної Кореї, передають DW і AFP.

"Ми і в майбутньому розраховуємо, що Північна Корея позитивно відповість на наші пропозиції зустрітися в будь-якому місці, в будь-який час, без попередніх умов", - сказав спецпредставник США.

Зараз КНДР страждає від гострої нестачі продовольства. Кім Чен Ин заявив, що через неврожаї і ситуації з пандемією коронавируса в КНДР може спалахнути новий голод. Він звернувся до громадян і попередив, що ситуація буде важкою, оскільки їжі буде дуже мало.

Також Кім Чен Ин заявив про те, що КНДР повинна підготуватися "як до діалогу, так і до конфронтації" з США на чолі з Адміністрацією президента Джо Байдена.

Введено суворі додаткові заходи ізоляції країни в результаті пандемії COVID-19, значно погіршили економічну ситуацію в КНДР через спад обсягів торгівлі з Китаєм. У той же час спецпредставник США закликав членів Ради Безпеки ООН, членом якої є і Китай, повністю виконати резолюції ООН по КНДР.

Напередодні у Вашингтоні оголосили "практичний, поетапний підхід" по Пхеньяна, щоб домогтися ядерного роззброєння цієї країни.

Раніше Кім Чен Ин прагнув до діалогу з 45-м президентом США Дональдом Трампом з метою домогтися скасування американських санкцій. Лідери двох країн тричі зустрічалися особисто.

Однак саміт між Трампом і Кім Чен Ином в лютому 2019 року в Ханої, провалився.

З тих пір переговори між Вашингтоном і Пхеньяном про ліквідацію північнокорейської ядерної програми були припинені. Наступник Трампа Джо Байден в травні заявив, що не планує особистої зустрічі з Кімом, якщо вона не буде містити конкретні переговори з ядерного роззброєння КНДР.

Читайте також: У КНДР дітей-сиріт відправили безкоштовно працювати на шахти

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин закликав до проведення ще одного "важкого маршу" для боротьби з серйозними економічними труднощами, вперше порівнявши їх з голодом 1990-х років, в результаті якого загинули сотні тисяч жителів КНДР.