UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розробляють прототип ізраїльської системи ППО "Залізний купол"

Перші випробування нової системи пройшли успішно.

Компанія Raytheon і оборонний концерн Rafael Advanced Defense Systems розробляють американський прототип ізраїльського комплексу ППО "Залізний купол". Ця система наземного базування, повідомляють американські ЗМІ.

Американський варіант комплексу отримав назву SkyHunter. Це система перехоплення і знищення ракет, снарядів, артилерійських батарей і вогневих точок противника, оснащена керованими ракетами і електронно-оптичними сенсорами. За основу взята ізраїльська ракета-перехоплювач "Тамір", модифікована під вимоги збройних сил США.

Повідомляється, що в квітні на полігоні в штаті Нью-Мексико відбулися випробування протиракети. В якості мети використовувалися безпілотні літальні апарати, вони були успішно вражені.

"Залізний купол" призначений для перехоплення ракет малої дальності. Вперше він був використаний у квітні 2011 року. Комплекс довів свою ефективність у липні-серпні 2014 року під час військової операції Ізраїлю в секторі Газа "Непорушна скеля". За цей час палестинці випустили по Ізраїлю більше 4,5 тисяч ракет. 3600 снарядів розірвалися в незаселеній місцевості, система ППО "Залізний купол" перехопила 735 ракет, що летіли у бік населених пунктів.

Раніше глава Пентагону Ештон Картер заявив, що США модернізують озброєння для протистояння агресії Росії. Зокрема, йде модернізація ядерного арсеналу, вкладаються гроші в розвиток нових технологій, які допоможуть вдосконалити дрони, бомбардувальники високої дальності, лазери. Крім того, йде впровадження нових систем радіоелектронної боротьби.

У листопаді 2015 року ВМС США випробували нову протикорабельну крилату ракету великої дальності LRASM (Long Range Anti-Ship Missile).