UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справжній прорив: вчені отримали неймовірно чіткі знімки чорної діри

На них обрій подій з'явився в новому кольорі.

Вчені отримали знімки чорної діри у новому кольорі

Вчені отримали знімки чорної діри у новому кольорі

Масив телескопів Event Horizon Telescopes (EHT) зробив тестові знімки далеких галактик, вони стали зображеннями з найвищою роздільною здатністю, зробленими із Землі. Це досягнення, яке дозволяє нам отримати доступ до ще більш вражаючих зображень чорних дір, які можуть бути на 50% докладнішими, ніж існуючі, повідомляє Science Alert.

На сьогоднішній день вченим вдалося отримати знімки двох чорних дір - M87*, надмасивної чорної діри в 55 мільйонах світлових років від нас, і Стрільця A* (Sgr A*), надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху.

Читайте також: Вчені знайшли чорну діру "втраченого типу" недалеко від центру Чумацького Шляху

У ході експерименту вчені використали всі телескопи, які входять до масиву Event Horizon Telescopes. В результаті їм вдалося отримати зображення Всесвіту з найвищою роздільною здатністю, доступним із Землі, виявивши далеке інфрачервоне випромінювання на відносно вищій частоті 345 ГГц, довжина хвилі якого складає всього 0,87 міліметра.

EHT, D. Pesce, A. Chael

Завдяки об'єднанню різних апаратів, вчені змогли отримати область збирання розміром із Землю. Чим більше антен телескопів використовується в ході спостережень, тим більш детальними будуть отримані дані.

Разом з тим отримані зображення все ще досить розмиті. Щоб покращити їхню якість можна, наприклад, збільшити розміри телескопа. Це зробити не так просто, оскільки розміри Event Horizon Telescopes вже дорівнюють розмірам Землі. Інший спосіб – вести спостереження більш високої частоті. Це вже більш досяжно, але тут є свої складнощі.

Наприклад, водяна пара поглинає хвилі на 0,87 мм набагато сильніше, ніж на 1,3 мм, що призводить до значно більшої непрозорості атмосфери на цій довжині хвилі. Попередні спостереження на 0,87 міліметра вимагали використання космічного телескопа, який не має збираючої області розміром із Землю, як EHT.

Вченим ЕТН вдалося розробити спосіб корекції ефектів водяної пари в атмосфері, завдяки чому вони змогли проводити спостереження на 0,87 мм з поверхні Землі. Це означає, що незабаром ми зможемо побачити багатобарвні зображення гарячого матеріалу, що вирує, обертається навколо чорних дір.

Раніше вчені розповіли, як виникає загадкове «серцебиття» чорних дір.