UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спілкування з друзями дозволяє знизити ризик розвитку деменції – вчені

Літнім людям рекомендують спілкуватися з людьми кожен день.

Вчені з Університетського коледжу Лондона заявили про те, що спілкування з друзями в середньому і літньому віці допомагає знизити ризик розвитку симптомів деменції. Виявилося, що у літніх людей, які спілкуються з людьми кожен день, ризик розвитку слабоумства виявляється нижчим, ніж у тих, хто спілкується кілька разів на місяць, повідомляє Naked science.

Вчені використали дані дослідження Whitehall II, відстежуючи 10 228 учасників, яких шість разів (між 1985 і 2013 роком) запитували про частоту їхніх соціальних контактів з друзями і родичами. Середній вік людей на початок дослідження склав 45 років.

Крім того, добровольці проходили тести на інтелект кілька разів протягом дослідження. Автори звертали особливу увагу на зв'язок між соціальними контактами у віці 50,60 і 70 років і подальшим розвитком деменції.

Виявилося, що спілкування з іншими людьми (не родичами) у віці 60 років істотно знижує ризик розвитку деменції - приблизно на 12% у порівнянні з тими, хто нехтував соціальними контактами. На думку дослідників, спілкування з друзями збільшує пізнавальний резерв і, поряд з фізичною активністю, допомагає уникнути розвитку симптомів слабоумства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.